010
Bron

Het stoomschip Nieuw Amsterdam vertrekt op 16 maart 1946 vanuit Singapore met 3598 passagiers aan boord. Dit is de tweede reis van dit schip vanuit Nederlands-Indië.

Is het wel een goed idee?

Bij aanvang van de reis horen alle opvarenden een informatief boekje met betrekking tot de migratie naar Nederland te krijgen. Maar dit boekje wordt, door reden onbekend, pas op 27 maart aan boord uitgedeeld - 11 dagen na het vertrek. In het boekje staat de vraag of - indien men geen familie in Nederland heeft of er nog nooit geweest is - het wel een goed idee is om de tocht naar Nederland te maken. Deze informatie komt dus te laat voor sommige opvarenden.

Van Schip van Vrede tot oorlogschip

Het schip is in 1937 te water gelaten en heeft dan de bijnaam Schip van Vrede. Er zijn op dat moment namelijk geen voorzieningen aangebracht voor mogelijk oorlogsgebruik. Zo lijkt het dat het schip aan de oorlog kan ontsnappen. Maar de Britten nemen de Nieuw Amsterdam in beslag en dan wordt het een belangrijk transportmiddel voor geallieerde militairen. Het schip wordt hiervoor volledig omgebouwd.

Geen luxe kamers maar geweren en hangmatten

Wanneer de eerste Indonesische reizigers aan boord gaan in 1946 vinden ze dan ook geen restaurants, theaters en luxe kamers. Wel vinden ze gaarkeukens, alarmsystemen, geweren en hangmatten. Het "Schip van Vrede" is dan nog steeds een oorlogsschip. Na de aankomst in Rotterdam op 10 april 1946 duurt het maar liefst 15 weken voordat het schip weer helemaal geschikt gemaakt is voor passagiers.

De bron

De foto toont de aankomst van het schip Nieuw Amsterdam bij de Wilhelminakade, 10 april 1946. 

 

Alle bronnen