010
Bron

Dit filmfragment komt uit het journaal van 21 juli 1940. De rijkscommissaris Seyss-Inquart is te zien bij het vertrek van Rotterdamse kinderen van station Delftse Poort naar Oostenrijk.

Rijkscommissaris van Nederland

De Oostenrijkse Arthur Seyss-Inquart wordt op 29 mei 1940 officieel benoemd tot rijkscommissaris voor het bezette Nederland. Dit betekent dat hij vanaf dan de hoogste vertegenwoordiger van het bezettingsbestuur in Nederland is. Tijdens zijn inauguratie spreekt hij over de ‘vredelievende’ bedoelingen van Duitsland. Op dat moment wil Hitler de Nederlanders nog winnen voor het nationaalsocialisme en het Groot-Duitse ideaal. Seyss-Inquart begint meteen met een charmeoffensief dat bestaat uit onder andere de kinderuitzettingen.

Kinderaktion Niederlande Ostmark

De kinderuitzendingen, Kinderaktion Niederlande Ostmark genaamd, zijn een initiatief van hem om de Nederlanders te bedanken voor het opvangen van ondervoede Oostenrijkse kinderen in de jaren voor de oorlog. Ostmark is de benaming van Oostenrijk na de Anschluss in maart 1938. Op 21 juni 1940 maakt hij in Rotterdam bekend dat 6.000 kinderen een vakantiereis naar Oostenrijk krijgen aangeboden. Diegenen die ontspanning het meest nodig hebben, zijn uitgenodigd. Politieke en godsdienstige richting van de ouders maken hierbij niet uit.

Propaganda

Uiteindelijk maken 6.753 kinderen uit heel Nederland gebruik van zijn aanbod. Vanuit propagandaoverwegingen is de rijkscommissaris in juli aanwezig bij het vertrek van de eerste trein uit Rotterdam met kinderen naar Oostenrijk. Hij toont zich een ware kindervriend: lopend in burgerkleding, lachend, zwaaiend en handenschuddend en laat zich fotograferen omringd door de kinderen. Die lachen en lijken blij. Op 30 september 1940 is hij ook aanwezig op het Maasstation om de laatst teruggekeerde vakantiegangers te verwelkomen.

 

Dit journaal is een duidelijk voorbeeld van Duitse propaganda. Kun jij vertellen waarom? Denk je dat het charmeoffensief van Seyss-Inquart gewerkt heeft? En weet je welke ouders het meest gebruik gemaakt hebben van deze kinderuitzettingen?

 

Herkomst

Maker

E. A. Hof

Datering

21-07-1940

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

XXXIII-580-2

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/C204D448859E4B55BFE48F202B4DF4D7

Video

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen