010

Welkom bij GeschiedenisLokaal010!
Een nieuwe bronnenwebsite van het Stadsarchief Rotterdam. Op deze website zijn primaire en secundaire bronnen voor je verzameld. De bronnen zijn verdeeld over verschillende thema's. Sinds november 2020 zijn we online. Ons doel is om te groeien en bronnen aan te bieden die het onderwijs kan gebruiken.

Mis je een bron of een thema?
Het kan zijn dat je een bron of thema mist. Wij denken graag met je mee en kunnen op zoek gaan in het archief. Stuur je aanvraag voor een bepaalde bron of thema naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Thema’s
De bronnen zijn onderverdeeld in thema's. Door op de thematitel te klikken kom je op de themapagina. Daar vind je een thematekst met meer uitleg en een aantal bronnen die bij het thema horen. Wil je alle bronnen bij een thema zien, klik dan op ‘Toon alle bronnen binnen het thema’. De bronnen staan in willekeurige volgorde. Om alle bronnen van de hele website bij elkaar te zien, klik je op de homepage op ‘Toon alle bronnen’.

Navigeren door de website
Onderaan de homepage vind je de tijdvakken en trefwoorden. Klik op een tijdvak om de bronnen en kenmerkende aspecten uit het betreffende tijdvak te bekijken. Klik op een trefwoord om de bijhorende bronnen te bekijken.

Als je op een bron klikt, kun je deze in het groot bekijken. Met de knoppen linksboven kun je in- en uitzoomen of de bron op een volledig scherm zien. Soms staat er bij een handgeschreven bron een brilletje. Als je daarop klikt, krijg je de tekst ook in drukletters in beeld.

Bij elke bron vind je informatie over de bron zelf (zie het tabblad ‘Herkomst’). Soms zit er ook een vraag of opdracht bij.