010
Bron

Bron

Te zien is de ceremonie rond de indienststelling van de onderzeeboot K XVI op 30 januari 1934.

Op patrouille in Nederlands-Indië

De onderzeeboot is gebouwd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Net als de andere onderzeeboten van de K serie wordt de K XVI als patrouilleschip voor Nederlands-Indië ingezet. Op 7 januari vertrekt de K XVI samen met de K XVII vanuit Den Helder richting Nederlands-Indië. Ze arriveren 26 maart 1935 in Padang, West-Sumatra.

De verwachte Japanse invasie

In november 1941 worden Nederlandse onderzeeboten overgeplaatst naar het eiland Tarakan in de buurt van Borneo. Zo ook de K XVI. Er wordt namelijk een Japanse invasie verwacht. Met de Japanse aanval op het Amerikaanse Pearl Harbor op 7 december 1941 mengt Japan zich officieel in de Tweede Wereldoorlog tegen de geallieerden. Het duurt niet lang voordat Japan zijn intrede doet in Zuid-Oost Azië.

Tot zinken gebracht

Op 24 december vindt de slag om Borneo plaats tussen de Japanse strijdkrachten enerzijds en Engelse en Nederlandse strijdkrachten anderzijds. Tijdens deze slag weet de K XVI de Japanse torpedobootjager Sagiri tot zinken te brengen. De volgende dag op 25 december 1941 vindt de de slag om de Javazee plaats. Daarbij wordt de K XVI zelf aangevallen door de Japanse onderzeeboot I66. Één torpedo treft de K XVI en de onderzeeboot zinkt samen met haar 36 bemanningsleden. Niemand overleeft het.

Gevonden

Het wrak van de onderzeeboot K XVI is in 2011 door een Australisch duikteam ontdekt voor de kust van Borneo. Op 14 december 2011 is in Den Helder de laatste eer bewezen aan de 36-koppige bemanning met een speciale herdenking. 

Zeemansgraf

De restanten van de K XVI worden als zeemansgraf beschouwd en zijn dus niet geborgen. De vindplaats van de K XVI blijft geheim, om grafschennis te voorkomen.

Illegale berging

In 2019 blijkt het zeemansgraf echter toch geschonden te zijn. Duidelijk wordt dat er nog weinig over is van het wrak van de K XVI. Dat geldt ook voor enkele andere wrakken van Nederlande schepen die in de slag om de Javazee tot zinken zijn gebracht. Sporen duiden op een illegale berging van de wrakken. Het staal van oorlogswrakken levert namelijk veel geld op. De Nederlandse regering heeft afspraken gemaakt met Indonesië en Maleisië voor de bescherming van de locaties van de wrakken. Helaas is is nog steeds niet duidelijk wat er precies met de wrakken is gebeurd.

 

Herkomst

Maker

(auteur): Polygoon-Profilti

Datering

1934-01-30

Collectie

Collecties Bewegend Beeld THA

Nummer

4016 _ BB-0337

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/E4ACE6DE11734C0DB46345EC4324E82D

Video

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen