010
Bron

Spotprent

De zeemansvereniging “Volharding” is aan het begin van de 20e eeuw opgericht en zij maakt zich hard voor de Rotterdamse zeelieden.  Deze spotprent is gemaakt ten tijde van de beruchte zeemansstaking in 1911.

De staking

Met de uitbreiding van de Rotterdamse haven groeit de economie en de zeelieden willen graag meeprofiteren. Ze eisen meer loon en betere arbeidsomstandigheden en leggen in juni 1911 het werk neer. “Volharding” steunt de zeelieden in hun staking.

Een list van de Rotterdamsche Lloyd

De Rotterdamse Lloyd komt met een list om de staking te ondermijnen. Uit het Londense Chinatown laten ze ervaren Chinese zeemannen overkomen om aan het werk te gaan op hun schepen. Het kost de Nederlandse scheepvaartondernemer weinig moeite om voldoende Chinese stokers en kolentremmers te werven. Binnen korte tijd komen ze gespreid in kleine aantallen ongemerkt naar Nederland.

Discriminatie tegen Chineze zeelieden

Dit maakt de eerste Chinezen in Nederland niet geliefd onder de plaatselijke zeelieden en de termen ‘Aziatisch ongedierte’ en ‘het gele gevaar’ duiken op. Zo valt er in het blad van de Volharding te lezen: “De Chinees is ook mens. Maar een mens die, als sociaal wezen, als mens tot mensdom nog moet oefenen. […] Zij zijn de laagste materialisten, die uitsluitend warm zijn voor geldmaken en die altoos klaar staan hun land te verkopen aan de vijand.”

Stakingsbrekers zijn natuurlijk nooit populair. Dit heeft voor grote vooroordelen tegen de Chinezen gezorgd. Kan jij bedenken hoe de Zeemansstaking van 1911 invloed heeft op het beeld dat Rotterdamse zeelieden op dat moment van de Chinese havenwerkers hebben?

Herkomst

Collectie

Rotterdams jaarboek

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen