010
Bron

Straatnamen in Rotterdam

Veel straatnamen in Rotterdam hebben iets te maken met het koloniale verleden. Echter blijkt dat de informatie omtrent die relatie vaak ontbreekt, onvolledig is of niet bekend. De Puntegaalstraat is een interessant voorbeeld.

Herkomst

Volgens het stratenregister verwijst de naam Puntegaalstraat naar een woning die er in de achttiende eeuw stond. Na enig onderzoek komt men er in 1985 achter dat de locatie vanaf de zeventiende eeuw al bebouwd is, en dat het sinds 1736 al bekend staat als 'Punte gaale', een verbastering van de landtong 'Punte de Gale' in Ceylon (Sri Lanka). Daar bouwt de VOC medio zeventiende eeuw een haven annex fort. Zo is de naam van de Puntegaalstraat waarschijnlijk te danken aan de zeevaaders die in de Rotterdamse haven vertellen over de verre oorden die ze op hun reizen bezoeken.

Relevant

Dankzij onderzoek naar straatnamen wordt het verhaal over de herkomst van de naam van de Puntegaalstraat niet alleen vollediger, maar bovenal interessanter – en relevant in verband met het koloniale verleden van Rotterdam.

Herkomst

Maker

A. van Swijndrecht

Datering

1770

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ XXXI-129

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/723CFB16E5424FD5906E92EFED4C98FC

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen