010
Bron

Ooit een dorp

Katendrecht, ooit een dorp, gelegen tussen de polders buiten de stad Rotterdam. Met mooie landhuizen in het groen. Door de industriële ontwikkelingen eind 19e eeuw is er weinig meer over van dit dorp. De meeste huizen worden gesloopt en de bewoners vertrekken. Wat overblijft is een grillig gevormd schiereiland tussen de nieuwe Rijn- en Maashaven, omringd door loodsen, kranen, pakhuizen en spoorlijnen.

Het "Chinezendepot" van Europa

De Kaap, zoals de wijk vanwege haar vorm genoemd werd, wordt dan een plaats waar de gemeente Rotterdam "sociale probleemgevallen" groepeert. Niet alleen ligt de wijk vrij afgelegen van de rest van de stad, ook is de huur laag. Tegen deze achtergrond beginnen de Chinese arbeiders zich vanaf 1918 in de wijk te vestigen, wat er toe leidt dat Katendrecht bekend wordt als "Chinezendepot" van Europa. De komst van de Chinese migranten gaat hand in hand met volle pensions, gokken en handel in opium.

De bron

Op deze plattegrond uit 1933 is in het midden het schiereiland van Katendrecht te zien.

Wat voor invloed heeft de concentratie van Chinese arbeiders in Katendrecht op de manier waarop men dan in Nederland naar deze bevolkingsgroep kijkt?

Herkomst

Maker

Gemeentewerken Rotterdam

Datering

1933-01-01 - 1933-12-31

Collectie

Topografische seriekaarten vervaardigd door Gemeentewerken Rotterdam.

Nummer

1975-1179-8I


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen