010
Bron

Ziekenhuizen tijdens het bombardement van 14 mei 1940

Voor het boek Schuilen onder de spoorbogen en andere oorlogsverhalen uit Rotterdam Noord interviewen auteurs Marjan Beijering en Willy Hilverda meerdere Rotterdammers over hun ervaringen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de verhalen gaat over de ziekenhuizen tijdens het bombardement van 14 mei 1940:

"Tegenover ons huis, aan de kant van de Schie, stond het Sint Franciscus Gasthuis. Een mooi roodstenen gebouw met een torentje. Op het puntdak van het torentje was een groot rood kruis geverfd, zodat de Duitsers wisten dat het een ziekenhuis was. Een ziekenhuis ga je toch niet bombarderen? Maar dat hebben ze wel gedaan. Er vielen bommen in de tuin van het Sint Franciscus Gasthuis, bij het Eudokiaziekenhuis en bij het Bergwegziekenhuis. Het Coolsingelziekenhuis was tijdens het bombardement al helemaal verwoest."

Humanitair oorlogsrecht

Volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht mogen burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch personeel bijvoorbeeld niet direct aangevallen worden. Ook moeten medische hulpverleners de gewonden kunnen verzorgen. Waarom zouden de Duitse vliegtuigen dan toch hun bommen op ziekenhuizen gooien?

 

De afbeelding is de cover van het boek dat is in te zien op het Stadsarchief Rotterdam.

Herkomst

Maker

M.J. Beijering en W. Hilverda

Datering

2010-04-01

Collectie

Rotterdamse Publicaties

Nummer

XI C 81

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/1CFEDD01EA2F4E50B39932DF034E740F

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen