010
Bron

Dit is een prent gemaakt door Fré Drost. Na zijn opleiding tot tekenleraar werkt Fré onder meer voor de NV Drukkerij & Advertentiebureau 'Reclame' te Rotterdam. Naast zijn werk als grafisch ontwerper maakt hij ook tekeningen, schilderijen, aquarellen en portretten. Deze prent over de Hongerwinter is in augustus 1945 uitgegeven door NV Drukkerij & Advertentiebureau 'Reclame'. 200 mappen met tekeningen zijn gemaakt. Deze zijn aangeboden door de autoriteiten aan het Zweedse Rode Kruis als dank voor de voedselhulp tijdens de oorlogswinter.

Aardappelen op de rug

Te zien zijn mensen met gevulde karretjes en zakken vol aardappelen op de rug. Ze zijn waarschijnlijk onderweg naar huis om het eten met hun families te delen. Veel Rotterdammers trekken te voet, met een kar of per fiets naar het platteland om bij boeren voedsel te halen. Sommigen zijn bijna een week onderweg naar de Veluwe voor een zak rogge en wat eieren en brood. Op de terugweg bestaat de kans om aangehouden te worden door de Landwacht die de voorraden kan opeisen.

De Hongerwinter

De Hongerwinter treft West Nederland eind 1944. De spoorwegstaking na Dolle Dinsdag in september wordt door de Duitsers aangegrepen om het transport van voedsel stil te leggen. Na zes weken wordt de blokkade opgeheven, maar dan krijgt Nederland met een strenge winter te maken. Schepen kunnen vanwege het ijs de Randstad niet bereiken. Ook is er een enorm tekort aan brandstof.

 

 

De spoorwegstaking van 1944 was een van de redenen voor het ontstaan van de Hongerwinter. Welke oorzaken kun je nog meer noemen?

Herkomst

Maker

F.J. Drost

Datering

1944-11-01 - 1945-11-31

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ 1985-353

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/FA96CECF4805425BBCAC5F0D9EAD6A72

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen