De energiecentrale
De foto toont de Maasvlakte met op de achtergrond het silhouet van de energiecentrale. Deze Nederlandse kolencentrale is in begin jaren zeventig van de vorige eeuw voor het voormalige Gemeentelijke EnergieBedrijf Rotterdam gebouwd. De toen als gasgestookte centrale is in de jaren tachtig omgebouwd naar voornamelijk kolenstook. Dit om te voorkomen dat de centrale te afhankelijk van olie en gas zou zijn en Rotterdam met een herhaling van de oliecrisis uit 1973 zonder energie zou komen te zitten.
Het voordeel van deze locatie is dat de centrale aan diep vaarwater ligt. De aanvoer van steenkolen is eenvoudig en koelwater is in overvloed aanwezig.
De Maasvlakte
De Maasvlakte is gemaakt in de Noordzee. Containerschepen worden steeds groter. De bestaande havens kunnen deze schepen niet meer laten aanmeren. Als oplossing is gekozen een nieuwe haven op nieuw land bij de kust aan te leggen. Dit gebeurt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Met grote baggerschepen is zand uit de zee gehaald. Dit zand is opgespoten en zo is nieuw land ontstaan.
Fossielenzoekers
De Maasvlakte is erg populair onder fossielenzoekers. Weet jij waarom?