010
Bron

Lodewijk Pincoffs

Lodewijk Pincoffs wordt op 7 juni 1827 geboren als jongste kind uit het negende huwelijk van zijn vader Abraham Levy Pincoffs. Dankzij de welvarendheid van zijn familie volgt de jonge Lodewijk een goede opleiding aan verschillende privéscholen in Rotterdam en doet ervaring op in het buitenland.

Een échte handelsman

In 1849 zet Lodewijk zijn eerste bedrijf op in de textielververij samen met zijn neef en latere zwager Henry Kerdijk. De 2 doen al gauw goede zaken, mede door Lodewijk's vaardigheden als handelsman. Pincoffs is een van de eersten die de mogelijkheden ziet in het ontwikkelen van havens op Zuid (Feijenoord). In 1872 richt hij samen met een groepje bankiers de Rotterdamsche Handelsvereeniging op. Met deze vereniging willen ze de handel en scheepvaart van Rotterdam opvoeren. Er wordt veel grond in Feijenoord gekocht en verschillende gebouwen als het Poortgebouw, de Binnenhaven en de Entrepothaven worden gebouwd. Kortom, Pincoffs legt de basis voor de moderne haven van Rotterdam.

Koloniale bezigheden

Maar Lodewijk heeft ook een andere kant. Naast directeur van de RHV is Pincoffs ook directeur van de Afrikaansche Handelsvereniging (AHV). Kerdijk en Pincoffs nemen enkele 'factorijen' over in toenmalig Kongo. Een ruilhandel wordt gestart en goederen als palmolie, palmpitten, pinda's, ivoor, gom, verfmos en later ook bijenwas, cacao en koffie worden verkregen. In de Afrikaanse factorijen van de AHV werken honderden tot slaaf gemaakte arbeiders. Terwijl de trans-Atlantische slavenhandel officieel afgeschaft is, blijft slavernij lokaal dus nog voortbestaan. In deze zin getuigen de ontwikkelingen van Rotterdam-Zuid van een koloniaal verleden.

Fraude

Na enige tijd van welvaart storten de handelsnetwerken in Afrika langzaam maar zeker in elkaar. Pincoffs en Kerdijk gaan echter door met hun werk. Ze proberen op slinkse wijze hun eigen hachje te redden. Het ene financiële gat wordt opgevuld met het andere. In april 1879 wordt hun fraude met geleend geld ontdekt. Miljoenen guldens zijn verdwenen en beide mannen slaan op de vlucht. Kerdijk komt in Antwerpen terecht en Pincoffs trekt met zijn gezin naar New York. Daar start Pincoffs een sigarenwinkel. In Nederland wil men niks meer met Pincoffs te maken hebben. Deze spotprent uit 1879 laat dat goed zien. Toch is er nu een standbeeld van hem opgericht en zijn er een weg, een plein en een brug naar hem genoemd. Allemaal te vinden op de Kop van Zuid.

Vind jij de hernieuwde erkenning voor Pincoffs terecht, gezien zijn prestaties voor de Rotterdamse haven?

Rotterdammers van formaat

In de serie Rotterdammers van formaat van RTV Rijnmond is de eerste aflevering gewijd aan Lodewijk Pincoffs: https://www.youtube.com/watch?v=Er6Itm2eEx4&t=457s

 

Herkomst

Maker

(auteur): J.H.

Datering

1879-06-28 - 1879-06-28

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ RI-1710

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/C20E26FB936C49C0BA806AC1870D50D0

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen