010
Bron

Visitekaartje

Ook nu nog wordt het stoomschip Nieuw Amsterdam nog door velen beschouwd als het mooiste Nederlandse passagiersschip van zijn tijd. Tal van kunstenaars hebben aan het bijzondere interieur meegewerkt.

Het grootste Nederlandse passagiersschip ooit

Na enige vertraging wordt er op 5 januari 1936 de kiel gelegd voor het schip Nieuw Amsterdam dat het grootste Nederlandse passagiersschip zal gaan worden. Het schip wordt gebouwd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). In april 1937 wordt het schip gedoopt door koningin Wilhelmina. De Nieuw Amsterdam maakt vervolgens haar eerste reis op 10 mei 1938 voor de HAL van Rotterdam via Boulogne sur Mer en Southhampton naar New York. 

Een vredesschip in oorlogstijd

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt het schip in New York opgelegd vanwaar het verschillende cruises maakt naar de Bermuda's. Alhoewel het een vredesschip is en dus niet gebouwd voor oorlogsdoeleinden, wordt het schip ter beschikking gesteld van de geallieerde troepen. In november 1940 arriveert het schip in Singapore. Daar wordt ze omgebouwd tot troepentransportschip dat tot 8000 soldaten kan vervoeren.

Na de oorlog

Op 10 oktober 1945 komt de Nieuw Amsterdam weer in beheer van de HAL en op 2 april 1946 wordt het officieel teruggegeven aan de RDM. De Nieuw Amsterdam is het eerste schip dat na de oorlog overlevenden uit de kampen in Nederlands-Indië naar Nederland brengt. In de na-oorlogse jaren pakt het schip weer zijn rol op voor de HAL en wordt het in de loop der jaren nog meerdere malen verbouwd. In 1971 stopt de HAL met de Trans Atlantische lijndiensten vanuit Rotterdam en het schip wordt ingezet voor cruises vanuit Port Everglades te Florida.

Verkoop en sloop

Uiteindelijk wordt het stoomschip Nieuw Amsterdam in 1973 verkocht voor 13.5 miljoen gulden door het Taiwanese sloopbedrijf Nan Fong Steel Enterprise Ltd te Kaohsiung. Zo komt er een einde aan het veelzijdige leven van het grootste Nederlandse passagierschip en visitekaartje van de Rotterdamse haven: het SS Nieuw Amsterdam.

De bron

De foto stamt uit omstreeks 1965.

Hieronder is een link naar een video, waarin de tewaterlating van het SS Nieuw Amsterdam in 1937 te zien is. Getoond zijn beelden van de massa die komt kijken en koningin Wilhelmina die onder begeleiding het stoomschip doopt.

https://www.youtube.com/watch?v=RirMViUTztM&feature=youtu.be&ab_channel=StadsarchiefRotterdam

 

Herkomst

Maker

Polygoonjournaal

Datering

1938-05-28

Collectie

Fotocollectie algemeen - deel 1

Nummer

4100 _ XXXIII-451-1

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/5B3FFBEC6E894F4C9AB92CFAB7F985BD

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen