010
Bron

Rond 1600 raakt Nederland betrokken bij slavenhandel en slavernij in de Nederlandse koloniën. Meteen is er protest. Van slaafgemaakten zelf natuurlijk, maar ook in Nederland en Europa zijn er mensen die zich fel tegen de slavernij keren, de zogenoemde abolitionisten. Ook in Rotterdam klinkt hun stem fors. 

Koning weigert verzoek

In Rotterdam wonen op dat moment veel Engelse quakers. Dat zijn christenen met een bepaalde geloofsopvatting, die zich inzetten voor afschaffing van de slavernij. Nadat ze dat doel in 1833 in Engeland bereiken, proberen ze andere landen zover te krijgen. In 1840 vragen ze koning Willem II om de slaafgemaakten in de Nederlandse koloniën te bevrijden. Maar de koning weigert het verzoek in ontvangst te nemen. Daardoor groeit juist de abolitionistische beweging in Nederland en in Rotterdam.  

Vrouwen in actie

Ook een aantal vrouwen laat van zich horen. Dames van de English Church of St. Mary’s aan het Haringvliet, deels van Engelse komaf, richten het ‘Rotterdam Ladies Antislavery Committee’ op. Zij publiceren minstens drie pamfletten en sturen in 1842 een petitie voor afschaffing van de slavernij naar koning Willem II. ‘Want zonder zijn vrijheid is een mens niet meer dan een bloot werktuig en bovendien staat het slavernijsysteem de verspreiding van het christendom in de weg’, schrijven ze. Vooral de vrouwen zouden bevrijd moeten worden, omdat hun bestaan ‘een dubbele last’ is.

Not amused 

De actie van deze Rotterdamse vrouwen is ongehoord. Vrouwen mogen niet eens deelnemen aan vergaderingen met mannen, en nu richten ze zich zomaar rechtstreeks tot de koning. Willem II is dan ook ‘not amused’ en gaat niet in op hun verzoek. . Uiteindelijk besluit de Tweede Kamer in 1862, na jarenlange debatten, om de slavernij op 1 juli 1863 af te schaffen.

Bron

De bron is een deel van het handgeschreven verzoekschrift van de dames uit 1842. Te zien is het eerste en laatste deel van de tekst, inclusief enkele handtekeningen van de ladies. Nieuwsgierig naar het volledige verzoekschrift? Klik op de link hieronder, onder het kopje 'herkomst'.

Herkomst

Maker

‘Rotterdam Ladies Antislavery Committee’

Datering

01-02-1842 - 28-02-1842

Collectie

Archief en collecties van de Vereeniging der familie Van Oordt

Nummer

675 _ 563

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/A7CAB8464070441A9EB523441249C579

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen