010
Bron

In de voetsporen van een dwangarbeider

Het boek In de voetsporen van een dwangarbeider is het dagboek van de 25-jarige Rotterdammer John Versluis tijdens de razzia van 1944. Zijn zoon René heeft het dagboek na het overlijden van zijn vader gevonden en ontcijferd. Na onderzoek en digitalisering heeft hij het dagboek - voorzien van context en alle afbeeldingen - in eigen beheer uitgegeven.

Briefje op de keukentafel

John woont samen met zijn verloofde Willy in Delfshaven en wordt tijdens de razzia van 10 en 11 november 1944 meegevoerd door de Duitsers. Met een briefje op de keukentafel laat hij Willy weten dat hij "de sigaar" is. Wat volgt is een barre tocht naar het onbekende. Van dag tot dag houdt John een beknopt verslag bij van wat hij meemaakt. Het is klein en kriebelig geschreven zodat de Duitsers bij een onverhoopte ontdekking niet kunnen achterhalen wat hij heeft geschreven.

Wat te doen met al die Nederlandse mannen?

John wordt van hot naar her gebracht en vertelt hoe de Duitsers eigenlijk geen raad weten met de Nederlandse mannen. Als de razzia wordt uitgevoerd in Rotterdam geven de Duitsers als reden dat mannen nodig zijn om het arbeidstekort in Duitsland aan te vullen. Wat echter naar voren komt uit de verslagen van John is dat de Duitsers helemaal niet zitten te wachten op de Nederlandse mannen. 

Ontsnappen en onderduiken

Na veel ontberingen weet John begin maart 1945 te ontsnappen. Hij maakt met enkele lotgenoten de gevaarlijke reis naar Rotterdam. Door zich voor te doen als vluchteling komt John heelhuids thuis. Rotterdam blijkt wegens de razzia's te gevaarlijk. John duikt onder in 's-Gravenzande waar hij tot de bevrijding blijft.

Na de oorlog

John en Willy trouwen in 1947 en ze krijgen twee kinderen. De oorlog heeft wel zijn sporen achtergelaten. Met voedsel wordt altijd zorgvuldig omgegaan en wanneer het gezin op vakantie naar Italië gaat, reizen ze absoluut niet door Duitsland.

 

Uit het dagboek van John wordt duidelijk dat de Duitsers helemaal niet zitten te wachten op duizenden Nederlandse dwangarbeiders. Weet jij wat een andere reden voor de Rotterdamse razzia zou kunnen zijn geweest?

 

 

Herkomst

Maker

R. J. Versluis

Datering

2010-11-11

Collectie

Rotterdamse publicaties

Nummer

XI F 497

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/05B8F0A7572340AC8A6A989D27005D7E

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen