010
Bron

Op zijn klompen opgepakt

Sommige mannen weten te ontsnappen aan de razzia op 10 en 11 november 1944. Operatie ‘Rosenstock’ zoals door de Duitsers genoemd is een succes: twee derde van de Rotterdamse mannen tussen de 17 en 40 jaar worden opgepakt. Zo ook Leendert Daniël Vaandrager, een boer uit Rotterdam-Zuid. Op zijn klompen wordt hij meegenomen met andere mannen uit de buurt. Zijn vrouw fietst hen achterna om Leendert zijn schoenen te geven. De mannen worden naar het Feijenoordstadion gebracht. Het stadion dient als een van de verzamelpunten tijdens de razzia. Vanuit daar worden de mannen op de trein gezet richting Kampen en verder naar Duitsland.

De ontsnapping

Onderweg naar Kampen weet Leendert echter met veel geluk te ontsnappen. Leenderts zoon Leo vertelt het verhaal:

"De trein reed op 11 november in de avond vlak voor Zwolle zachter, om niet veel geluid achter te laten, met bewakers ook langs de trein. Mijn vader is toen uit de trein gesprongen, struikelde over de andere rails en terwijl hij viel en zijn knie nog beschadigde, hoorde hij de kogels over hem heen fluiten. Een bewaker zei toen: ‘nou die vinden ze morgenochtend wel’. Mijn vader bleef toen een poos stilliggen langs de spoorlijn en is toen daarna langs de lijn richting Heerde gelopen tot de eerste overweg die hij tegenkwam.

Het was toen wel spertijd, dat is dat je niet buiten mocht zijn als het s ‘avonds donker werd, maar wat doe je als je in angst zit en naar huis wil. Al gauw zag hij drie woningen aan elkaar en dacht: bij wie zal ik aanbellen in de donkere avond. Hij nam de middelste woning en de deur ging open en hij zei dat hij uit de trein ontsnapt was voor deportatie naar Duitsland. De bewoner, een lid van de familie Sterkenburg, trok hem snel naar binnen en zei: je hebt wel een engeltje bij je, want hiernaast aan de ene kant zitten moffen en aan de andere kant zijn het NSB'ers."

Weet jij waarom de Duitsers eigenlijk een spertijd in Nederland hebben ingevoerd?

Herkomst

Collectie

Afkomstig uit de persoonlijke collectie van Leo Vaandrager

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen