010
Bron

'Alcoa'

Met de ontdekking van bauxiet in 1915 in Suriname wordt het land een belangrijke exporteur van de grondstof. ‘Alcoa‘ de Surinaamse bauxiet maatschappij wordt de hoofdproducent van bauxiet.

Bauxiet

Uit bauxiet wordt aluminium gewonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stijgt de vraag naar aluminium hard. Welke rol speelde het Surinaamse aluminium eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog?

Het materiaal is de grondstof voor de vliegtuigbouw. Uiteindelijk wordt een groot deel van de geallieerde luchtvloot gemaakt van uit Surinaamse bauxiet gewonnen aluminium.

Focus op aluminium

In 1950 telt Suriname een aandeel van 25% in de internationale bauxietproductie. Na de Tweede Wereldoorlog komt de focus echter meer te liggen op de aluminium productie en wordt Surinaamse bauxiet maatschappij gewijzigd naar Suriname Aluminium Company (Suralco) in 1957.

Aluminiumsmelter in Suriname

Vanaf 1965 wordt in Paranam, Suriname de aluminiumsmelter in gebruik genomen. Deze werkt op elektriciteit van de nieuw gebouwde Afobaka-stuwdam. Koningin Juliana opent het complex op 9 oktober 1965. Vervolgens wordt er veel aluminium geëxporteerd vanuit Suriname naar Nederland. 

De bron

De foto is genomen bij aankomst van de eerste lading Surinaams aluminium in Nederland op 20 januari 1966. De tweede persoon van links is de Surinaamse minister dr. Johan Einaar die speciaal overkomt voor deze gebeurtenis.

 

Herkomst

Maker

(auteur): Fototechnische Dienst Rotterdam ( Gemeentewerken, Openbare Werken )

Datering

1966-01-20 - 1966-01-20

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

XXXIII-1534-21-1

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen