010
Bron

De eerste werkzaamheden aan de Nieuwe Waterweg

Terwijl ingenieur Pieter Caland in 1857 al met het plan voor de Nieuwe Waterweg komt, wordt het pas in 1862 goedgekeurd door de Tweede Kamer. In 1863 beginnen de eerste werkzaamheden. Dit bestaat uit het onteigenen van de boerenlanden op de plek waar de vaargeul gegraven zal worden. Na alle onteigeningsprocedures begint de doorgraving van de Hoek van Holland dan eindelijk op 20 december 1865.

Officieel begin

Alhoewel de werkzaamheden aan de Nieuwe Waterweg allang begonnen waren moest er natuurlijk een officiële start gegeven worden aan een project zo groot. Niemand minder dan de Prins van Oranje komt op 31 oktober 1866 naar de Hoek van Holland om de eerste spade te steken voor de verbetering van de Nieuwe Waterweg. Hij wordt ontvangen door de ministers van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Financiën, van Marine, én door Pieter Caland. Na het steken van de eerste spade doen de hoogwaardige heren een rondje langs de werkzaamheden terwijl Caland de prins inlicht over het project. Er is een speciaal feestterrein aangelegd voor de gelegenheid waar men een lunch houdt en waar Caland wordt benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw. Na afloop keert de Prins terug naar Den Haag onder gejuich van vele toeschouwers langs de weg.

De bron

Ter bewijs van de officiële start van de werkzaamheden aan de Nieuwe Waterweg is er op 31 oktober 1866 een proces-verbaal opgesteld (zie bron). De tekst leest:

"Op heden den 31sten October 1866, des middags ten 12 ure, is voor Zijne Koninklijke Hoogheid den Prins van Oranje, onder de gemeente 's Gravesande, de eerste spade gestoken op den Hoek van Holland ter verbetering van den Waterweg van Rotterdam naar Zee. Waarvan dit proces-verbaal is opgemaakt."

Het proces-verbaal is ondertekend door meerdere aanwezigen, waaronder Pieter Caland (de twee na laatste naam onderin links).

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1866

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ RI-92-I

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/7B36ECB3D4C84BBD97F2884A236B9A17

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen