010
Bron

Voor wie niet beter weet zijn dit beelden van de Nederlandse bevrijding uit mei 1945. Maar nee, dit zijn beelden van Dolle Dinsdag in Rotterdam op 5 september 1944. De beelden komen uit het smalfilmarchief van Rotterdammer Willy Hollenkamp.

Valse radioberichten en geruchten

Vooraf aan Dolle Dinsdag worden valse radioberichten verspreid over de naderende geallieerde troepen en men denkt dat de bevrijding nabij is. De valse radioberichten zorgen op hun beurt weer voor nieuwe grootse geruchten. Zo zou Dordrecht al op 4 september ingenomen zijn en zouden Amsterdam en Utrecht op 6 september bevrijd worden. Duitse troepen slaan op de vlucht en veel Rotterdammers vieren feest.

Een opgetogen sfeer

In een tijd waarin nieuwsbronnen beperkt zijn is het makkelijk voor de Nederlanders om de valse berichten en geruchten te geloven. In Rotterdam zoeken de mensen elkaar op en bespreken ze het nieuws. Op Dolle Dinsdag zou het dan zover zijn. Zoals te zien is in de filmbeelden heerst een opgetogen sfeer in de straten van Rotterdam. De mensen zijn blij, vlaggen worden uitgehangen en iedereen gaat de straat op.

De stemming slaat om

Tegen de avond van 5 september 1944 wordt echter duidelijk dat van een bevrijding geen sprake kan zijn. De vrolijke stemming slaat om. De straatfeesten stoppen en de vlaggen worden weer naar binnen gehaald. Rijkscommissaris Seyss-Inquart voert een strenge avondklok in en onruststokers worden neergeschoten of opgepakt. Winkeliers die oranje spullen verkochten worden gestraft en bestookt door de Duitse bezetter.

Herkomst

Maker

Willy Hollenkamp

Datering

1944-05-09

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/BD7F0AB3A04C4DBD8792C699EF456F7B

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen