010
Bron

Aftocht van Duitse militairen

Deze foto toont de aftocht van de Duitse militairen tijdens Dolle Dinsdag op 5 september 1944. De militairen vertrekken met paard en wagen over de Rochussenstraat. Op de achtergrond is restaurant Old Dutch te zien.

Alles meenemen

Wanneer de Duitsers de, later valse, berichten vernemen dat de geallieerden de grens tussen België en Nederland zijn overschreden, slaan ze op de vlucht. Alhoewel sprake is van verwarring en paniek, zijn de Duitsers slim genoeg om zoveel mogelijk wagens, schepen, bruikbare materialen en militaire voertuigen mee te nemen. 

Meewerken of niet?

Scheepstechnicus H.H. Kragt werkt tijdens de oorlog op de Rotterdamse scheepswerven en is tot op zekere hoogte in dienst van de Duitse bezetter. Op 13 februari 1979 wordt Kragt geïnterviewd over over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals te horen in het geluidsfragment onder de foto Kragt in het interview over hoe de eerste Duitse troepen zich al terugtrokken na het nieuws van de geallieerde invasie van Normandië op D-Day (6 juni 1944). Op Dolle Dinsdag geven de Duitsers Kragt de opdracht met hen mee te gaan naar de werf om als adviseur te fungeren. Kragt moet aanwijzen welke materialen en schepen van de Duitsers zijn zodat ze die mee kunnen nemen richting Duitsland. Wanneer op de werf duidelijk wordt dat de Duitsers ook Nederlandse eigendommen mee willen nemen besluit Kragt dat het foute boel is en vlucht hij.

Duitsland was misschien aan de verliezende hand maar het leger zou er alles aan doen zoveel mogelijk weerstand te kunnen bieden.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

05-09-1944

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

4282 _ XXXIII-642-04-02

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/AC3FA6B89DAC494199C2FBA9DC8F27E0

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen