Verzetsacties
In de eerste jaren van de oorlog wordt op verschillende manieren verzet gepleegd. Deze verzetsacties worden ook wel “sabotage-handelingen” genoemd. In deze officiële mededeling roept de burgemeester de Rotterdamse bevolking op hier niet aan mee te doen.
Er kunnen verschillende vragen gesteld worden bij dit plakkaat van de burgemeester. Is het wel echt de burgemeester zelf die deze bekendmaking tegen de sabotage-handelingen heeft uitgeroepen? Of is het ingegeven door de Duitsers? Je kunt uitzoeken wanneer de burgemeester vervangen is door een Duitsgezinde burgemeester.
Ondergronds
Dit plakkaat had onder andere tot gevolg dat verzetsmensen meer op hun hoede moeten zijn. En zorgen dat ze niet gepakt worden door de Duitse bezetters. Het verzet raakt tijdens de oorlogsjaren beter georganiseerd. Wanneer verzetsmensen worden gearresteerd gaan ze naar het Oranjehotel in Scheveningen of naar strafkamp Vught.
Het Oranjehotel
Het Oranjehotel is de bijnaam voor de gevangenis in Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de oorlogsjaren hebben hier meer dan 25.000 personen gevangen gezeten en zijn daar gemarteld, en voor een deel ook gefusilleerd. In totaal komen 734 verzetsstrijders in het Oranjehotel om waarvan een aantal Rotterdammers (zie Jaarboekje Rotterdam 2015).
Herdenking
Ieder jaar wordt een herdenking op de Waalsdorpervlakte gehouden. Je kunt in het Oranjehotel een cel met graffiti van de gevangenen bezoeken.