010
Bron

Nederlandse nationaliteit voor Surinamers

Als kolonie van Nederland bezitten Surinamers het Nederlandse staatsburgerschap. Zij zijn dan dus vrij om in Nederland te wonen. Met de onafhankelijkheid in 1975 verliezen Surinamers, die in Suriname wonen, de Nederlandse nationaliteit. Daarmee verliezen ze in principe ook hun onbeperkte toegang tot Nederland. Na de onafhankelijkheid komen Nederland en Suriname overeen dat nog vijf jaar lang soepele toelatingseisen gelden. Daarna wordt het veel moeilijker voor Surinamers om toegelaten te worden tot Nederland.

Vestigings- en spreidingsbeleid

Omdat zoveel Surinamers naar Nederland komen, wordt gekozen voor een vestigings- en spreidingsbeleid. Men is bang dat veel Surinamers zich gaan vestigen in de Randstad wat een belasting vormt voor dit toch al dichtbevolkte deel van Nederland. Dit beleid mislukt mede door veel protest vanuit de Surinaamse gemeenschap. Veel Surinamers willen toch graag bij elkaar in de buurt wonen. Zo ontstaan er toch concentraties van Surinamers in de Amsterdamse Bijlmermeer, Utrecht én Rotterdam.

De foto

De foto toont jonge Surinaamse kinderen spelend op de Provenierssingel in 1978.

Volgens de wet hebben Surinamers in Nederland toegang tot alles en dezelfde rechten als ‘autochtone’ Nederlanders. Ze zijn Nederlandse staatsburgers. Maar ze mogen niet wonen waar ze willen. Hoe kan dit denk je?  

Herkomst

Maker

Alex de Herder

Datering

06-11-1978

Collectie

Fotocollectie algemeen - deel 1

Nummer

4100 _ 2005-9814

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/E2FA7CDA46534463A1B3614507AEDA02

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen