010
Bron

Bron

De video toont een reportage (zonder geluid) over de uitvoering van verschillende kunstwerken voor het Stoomschip Rotterdam van de HAL tussen 1956 en 1958.

1ste klasse

Alle kunst die te zien is in de video is bestemd voor het Upper Promenade Deck van de 1e klasse.

Kunstenaars en architecten

Met de bouw van de SS Rotterdam gaat er niet alleen veel aandacht naar de buitenkant van het schip, ook de binnenkant het moderne schip moet er tip top uitzien. Hiervoor trekt de HAL veel kunstenaars en architecten aan. De bekende interieurontwerper J.A. Van Tienhoven wordt bijvoorbeeld ingezet voor belangrijke delen van de scheepsinrichting om het zowel luxueus als functioneel te maken.

In het filmpje zijn ook meerdere kunstenaars aan het werk te zien. In de Ritz Carlton zaal (nu Grand Ballroom) brengt kunstenaar Haro Op het Veld glasmozaïeken aan op tafelbladen. In een atelier wordt op panelen het interieur voor de Tropic bar geschilderd. Het ontwerp met hoekige Afrikaanse afbeeldingen is van Wally Elenbaas, genaamd 'Tropische nachten'. Ook is te zien hoe Wally en een andere (onbekende) kunstenaar aan het werk zijn. In handweverij De Cneudt in Baarn wordt een wandkleed of tapijt gemaakt. Er is te zien hoe vier dames nauwkeurig aan het werk zijn met een schietspoel op een weefgetouw.

Herkomst

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen