010
Bron

Aktie Komitee Pro-Gastarbeider

Het Aktie Komitee Pro-Gastarbeider (AKPG) is de eerste organisatie die zich actief inzet voor de verbetering van de positie van gastarbeiders in Nederland. Het AKPG is opgericht in 1969 door Nel Soetens en haar toenmalige man.

Nel Soetens

Nel geeft les aan Spaanse gastarbeiders. Voor één van de lessen bezoekt Nel een woonoord in Waalhaven en schrikt van de omstandigheden waarin de gastarbeiders leven. Het AKPG wordt kort daarna in het leven geroepen. Het Komitee gaat vaak de straat op en de acties variëren van het oplaten van ballonnen in het Rotterdamse stadhuis tot kraakacties en demonstraties.

De bron

Op de foto is een demonstratie van enkele leden van het Komitee te zien op de trappen van het Rotterdamse stadhuis. Geheel links op de foto is Nel zelf te zien. De demonstratie is vóór solidariteit tussen de gastarbeiders en vóór een beter beleid in de woonvoorziening van gastarbeiders in Nederland. 

Vraag

Arbeidsmigranten worden in de loop van de 20e eeuw welkom geheten binnen de Nederlandse economie. Aangezien hun verblijf in Nederland tijdelijk gepland is wordt er vanuit de overheid weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling en integratie van de arbeidsmigranten binnen de Nederlandse samenleving. In hoeverre hebben de arbeidsmigranten zelf een aandeel in de “slechte” integratie volgens jou?

Herkomst

Maker

A. Groeneveld

Datering

1972-08-10 - 1972-08-17

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 23657-7-17A

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/248F285F93D24346AD2E1B50AE68EE34

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen