010
Bron

De Hongerwinter

In de winter van 1944-1945 hebben de Rotterdammers steeds minder te eten. Een tekort aan brandstof voor de industrie, de spoorwegstaking en Duitse blokkades op de Nederlandse wegen zorgen voor een groot tekort aan voedsel in de grote steden. De foto toont een kind zoekend naar voedselresten in een ketel van de gaarkeuken tijdens de Hongerwinter in Rotterdam.

"We hadden niets meer"

Wim uit Rotterdam, toen 13 jaar, herinnert zich:

"Het was eind november en we hadden niets meer. We gingen niet meer naar school, er was geen eten meer, er was geen steenkool meer voor de kachel. Ik was zo mager als wat, je kon mijn ribben tellen. Vader en moeder maakten zich zorgen."

Op hongertocht naar Drenthe

Wim kan terecht bij zijn oom en tante in Drenthe. Zodoende gaan hij en Lies, zijn oudere zus van achttien, op hongertocht:

"We moesten lopen, er zat niets anders op. We hadden zelfs geen fietsen meer omdat we die hadden moeten inleveren bij de Duitsers. [...] Het leek wel of iedereen onderweg was om voedsel te zoeken. Mensen op fietsen zonder banden, mensen met handkarren, met kinderwagens, met koffers. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen hoopte bij een boer of bij familie in een dorp eten te krijgen."

Dit is een fragment uit het boek Schuilen onder de spoorbogen en andere oorlogsverhalen uit Rotterdam Noord van Marjan Beijering & Willy Hilverda.

 

Een hongertocht te voet van Rotterdam naar Drenthe. Kan jij het je voorstellen?

Herkomst

Maker

J. van Rhijn

Datering

1944-09-06 - 1945-05-05

Collectie

Collectie J. van Rhijn

Nummer

4140 _ 1968-290

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/185B4E5D48B54B8699401E7FB9030BAA

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen