010
Thema

Als internationale haven- en handelsstad heeft Rotterdam een rijke geschiedenis van migratie. Al in de 17e eeuw kent de stad een vrij open karakter waarin kooplieden uit verschillende gebieden en landen worden ontvangen. Waar een economie groeit zijn bovendien arbeidskrachten nodig.

De groeiende havenstad

Tussen 1890 en 1910 stijgt het aantal Rotterdammers van ongeveer 210.000 naar 430.000 inwoners. De snel groeiende havenindustrie trekt voornamelijk veel migranten uit de landbouwgebieden van Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Een groot deel van de Rotterdamse bewoners met een Nederlandse achtergrond heeft dan ook Brabantse voorouders.

Veel verschillende nationaliteiten

Rotterdam wordt ook nu gekenmerkt door de aanwezigheid van vele verschillende internationale culturen en nationaliteiten. Zo kennen de inwoners van Rotterdam 175 verschillende nationaliteiten. 28% daarvan is niet in Nederland geboren. Sommige komen vrijwillig om een beter bestaan op te bouwen, anderen zijn min of meer gedwongen door politieke omstandigheden. Ook de gezinshereniging heeft gezorgd voor nieuwe Rotterdamse inwoners.

Migratie en spanningen

Dit thema brengt de migratiegeschiedenis van de inwoners van Rotterdam in kaart. De bronnen in dit thema zijn slechts een kleine greep uit de immense migratiegeschiedenis van Rotterdam en lang niet alle nationaliteiten worden hier gepresenteerd. De focus ligt op de nieuwe Rotterdamse inwoners die in de 20e eeuw vanuit het buitenland naar Rotterdam kwamen, van Kaapverdië tot China. Er wordt uitgelegd waarom zij naar Rotterdam kwamen en hoe zij ontvangen werden. Niet nieuw zijn spanningen bij de komst van migranten en vreemdelingenhaat. Tegelijkertijd zijn arbeidskrachten uit verschillende werelddelen met opzet aangetrokken om de groeiende economie te laten draaien. Veranderingen op socio-politiek, economisch en cultureel gebied brengen migratie teweeg en andersom. 

De bronnen in dit thema zijn slechts een kleine greep uit de immense migratiegeschiedenis van Rotterdam en lang niet alle verhalen en nationaliteiten worden hier gepresenteerd. Echter is geschiedenislokaal010 altijd in ontwikkeling en staan we open voor de inbreng van nieuwe ideeën en bronnen. Mailen kan naar educatiestadsarchiefDV@rotterdam.nl.

 

Toon 44 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart