010
Bron

Nederlandse militairen uit Indonesië komen in 1949 aan in de Rotterdamse haven. Daarbij worden ze begroet door Prins Bernhard, samen met een hele jonge Prinses Beatrix. Ze meren aan met een schip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.

Groot verlof

De militairen zijn met groot verlof. Dit betekent dat zij zich niet in werkelijke dienst bevinden maar nog wel opgeroepen kunnen worden in tijden van spanningen, crises, of (dreigend) oorlogsgevaar. Deze video is hoogstwaarschijnlijk dus geschoten na de ondertekening van de Roem-Van Roijen-verklaring op 7 mei 1949. Deze verklaring eindigde namelijk alle vijandelijkheden tussen de Nederlandse en Indonesische strijdkrachten.

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Twee dagen na de Japanse capitulatie roepen de Indonesische nationalisten op 17 augustus 1945 de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland accepteert dit niet en reageert met militaire acties. In de loop van 1947 tot en met 1949 voert Nederland twee militaire operaties uit: Operatie Product en Operatie Kraai. In Nederland worden deze operaties voor lange tijd gezien en genoemd als 'politionele acties'; Nederland moest als politieagent in Indonesië optreden om de kolonie weer in het gareel te krijgen. In Indonesië dragen de operaties een andere naam, namelijk 'Agresi Militer Belanda I & II' (de Eerste en Tweede Nederlandse Militaire Agressie). Dit verschil in de benaming maakt het perspectief duidelijk. Voor Indonesië waren de 'politionele acties' een invasie van een buitenlandse macht.

Herkomst

Maker

(auteur): Polygoon-Profilti

Datering

1949

Collectie

Collecties Bewegend Beeld THA

Nummer

4016 _ BB-0238

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/46EBA7BA0E2444249F20AA23F34BC57F

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen