010
Bron

Vier weken in Drenthe

In 1942 worden de veertienjarige Lien en haar twee jaar jongere zus Loes voor vier weken ondergebracht bij twee pleeggezinnen. De kerk heeft hen met vijfentwintig andere kinderen naar Drenthe gebracht om te ontsnappen aan de ontberingen in Rotterdam.

De Hongerwinter

Tijdens de Hongerwinter wordt opnieuw aan de pleeggezinnen in Drenthe gevraagd of de zusjes mogen komen. Loes is weer welkom maar voor Lien moet een ander gezin worden gevonden. Loes gaat alvast naar Drenthe en na veertien dagen komt bericht dat Lien en haar vriendin Nelly ook terecht kunnen bij een gastgezin. Lien en Nelly vertrekken vervolgens per fiets naar Drenthe.

Een reis vol hobbels

De fiets van Nelly is in orde maar Lien fietst op houten banden. De vriendinnen denken de reis in vijf dagen te maken. Ze nemen vier boterhammen en twee pannenkoeken mee. De eerste nacht overnachten ze bij een tante van Nelly. De volgende dag begeeft de fiets van Lien het. Ze lopen verder met de fiets aan de hand. 's Avonds komen de meiden aan in Amersfoort waar ze kunnen slapen bij het Rode Kruis. De volgende ochtend trekken ze zonder eten verder en komen tot Nunspeet. Hier bellen ze aan bij onbekenden, waar ze te eten krijgen en mogen overnachten in de hooischuur. De tocht wordt bemoeilijkt omdat hun voeten steeds meer pijn gaan doen. Doorlopen is echter de enige mogelijkheid.

Vlakbij Zwolle gaat het luchtalarm af en raken de meisjes in paniek. Een voorbijganger biedt aan hen te vergezellen naar zijn huis waar ze hartelijk worden ontvangen door zijn vrouw. Ze krijgen te eten en een dokter verzorgt hun voeten. Ze verblijven hier twee nachten en worden daarna naar Hoogeveen gebracht. Twee jongemannen brengen hen daarna naar het pleeggezin in Gees.

Herstel

Na een lange zware tocht treft Lien haar zusje Loes in Drenthe. Het duurt zes weken voor de beschadigde voeten zijn hersteld. Daarna draait Lien volledig mee in het pleeggezin met zeven kinderen. De honger is voorbij en Lien beleeft een erg fijne tijd.

De foto

De foto toont Lien tijdens haar eerste verblijf in Drenthe in 1942. Het jongetje is het zoontje uit dit pleeggezin. Deze foto is door Steef Rietbergen geschonken aan het Stadsarchief Rotterdam. In 2016 toont hij zijn dankbaarheid aan de pleeggezinnen uit de noordelijke en oostelijke provincies die de Rotterdamse bleekneusjes tijdens de oorlog in huis hebben genomen door hen een bijzonder weekend in Rotterdam aan te bieden. Het Drentse gastgezin waar Lien tijdens de Hongerwinter verblijft en zijzelf zijn hierbij ook aanwezig.

 

Herkomst

Datering

1942

Collectie

Collectie Publieksbereik (voorheen Educatie) van het Stadsarchief Rotterdam

Nummer

5000 _ 15

Link

https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoeken/resultaten/?mivast=184&mizig=210&miadt=184&micode=5000&milang=nl&mizk_alle=Rietbergen&miview=inv2#inv3t2

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen