010
Bron

Verdeling tussen voor- en tegenstanders

Door de geschiedenis van Rotterdam heen is er altijd een verdeling geweest tussen voor- en tegenstanders van immigratie. Zo zijn er partijen die zich verzetten tegen de komst van migranten maar ook actiecomités en demonstraties ter ondersteuning van de minderheden in Rotterdam. Kort gezegd, racisme en discriminatie is altijd een middelpunt van debat en discussie geweest.

De Centrumpartij van Hans Janmaat

Zo ook in het verkiezingsjaar van 1982. Er verschijnt dan namelijk een opvallende nieuwkomer in de Rotterdamse politiek: De Centrumpartij van Hans Janmaat. Het is een partij die zich vooral afzet tegen wat zij de 'massa-immigratie' noemt. Met de Kamerverkiezingen in dat jaar krijgt de Centrumpartij veel stemmen in Rotterdam: gemiddeld zo'n 4 procent. De opkomst wordt beschouwd als een teken van de groeiende vreemdelingenhaat in Nederland. Als gevolg rinkelen de alarmbellen bij progressieve politici. Her en der ontstaan er actiecomités. Zo wordt er in Charlois in 1984 een platform tegen racisme en fascisme opgericht.

Patroon

Eind jaren ‘90 valt de Centrumpartij uiteen en verliest ook de anti-racisme beweging weer zijn brandstof. Op deze manier is er een patroon te zien in de politieke geschiedenis van Rotterdam: telkens als anti-immigratiepartijen successen boeken, volgen er demonstraties en protestacties. De foto toont een demonstratie tegen racisme en discriminatie voor het stadhuis aan de Coolsingel in 1990.

George Floyd

Eind mei 2020 laaien acties tegen racisme ook in Rotterdam op, na de gewelddadige dood van George Floyd door politieoptreden in de V.S.

Hoe komt het dat anti-immigratiepartijen door de tijd heen telkens weer opkomen? Is hier ook een patroon in terug te vinden? 

Herkomst

Maker

A. de Herder

Datering

1990-01-01 - 1990-12-31

Collectie

Collectie van fotograaf Lex de Herder

Nummer

4100 _ 2005-11339

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/573F839FE5DE4E0A8B5A6D71F1B4B5B4

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen