010
Bron

Bron

Duitse gecamoufleerde gemotoriseerde troepen trekken over de Coolsingel terwijl Rotterdammers genietend toekijken. Deze tekening is gemaakt door Guust Hens naar aanleiding van Dolle Dinsdag op 5 september 1944.

Vreugde en verwarring

Nadat meer en meer geruchten de ronde doen over naderende geallieerde troepen ontstaat zowel vreugde als verwarring in Rotterdam. Vreugde onder de Rotterdammers die zielsgraag vrede willen. Verwarring onder het Duitse bewind en diens handlangers. Wat moeten ze doen? Veel militairen besluiten hun spullen te pakken en richting Duitsland te vluchten. Meerdere foto's zijn gemaakt van terugtrekkende Duitse troepen in gevorderde wagens, karren en andere transportmiddelen, soortgelijk aan deze tekening.

Guust Hens

Guust Hens was een Nederlandse illustrator, kunstschilder en boekbandontwerper. Hij wordt geboren op 28 november 1907 in Zwolle. In de jaren twintig studeert hij onder andere in Londen en Parijs en begin jaren dertig gaat hij aan de slag bij De Bijenkorf in Rotterdam. Hens werkt daar een aantal jaar waarna hij doorgaat als freelancer om vervolgens bij Staal & Co. terecht te komen. Daar werkt hij drie jaar tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Getekende oorlogstaferelen

Tijdens de oorlog tekent Hens veel oorlogstaferelen zoals een distributiekantoor, het deporteren van Joden, en de aftocht van de Duitsers op Dolle Dinsdag. Op 11 november 1944 wordt Hens tijdens de beruchte razzia in Rotterdam meegenomen. Na een barre tocht die hij met duizenden lotgenoten aflegt, wordt hij te werk gesteld bij de Deutsche Reichsbahn in Zollhaus bij Neurenberg. Deze gebeurtenissen, evenals de bevrijding en de terugreis naar Rotterdam, legt Hens vast in een getekend dagboek. Ondanks plannen om dit boek uit te geven, wordt dit nooit gerealiseerd. Na de oorlog gaat hij weer aan het werk als freelancer. Op 6 november 1976 is Hens te Katwijk overleden.

 

Herkomst

Maker

A.F. Hens

Datering

1944-09-05

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ XXXIII-642-04-03

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/7DFF6C6539EF469580A808FFE30519C8

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen