010
Bron

Woningnood onder gastarbeiders

Het toenemende aantal buitenlandse gastarbeiders in Rotterdam brengt veel spanningen met zich mee. Huisvesting is daar één van. Huizen die vrij komen worden soms tot ongenoegen van andere Rotterdammers omgebouwd tot pension met veel te veel bewoners, omdat dit veel geld oplevert voor de eigenaar.

Spanningen lopen op

Als gevolg daarvan komen verschillende groepen in actie, waaronder het Actie Komitee Pro-Gastarbeiders. Men is verontrust over de té snel toenemende aantallen buitenlanders, over slecht onderhouden huizen en over de prijzen van huizen die alsmaar hoger worden door ‘gastarbeiders‘. Tijdens het wachten op maatregelen van de gemeente lopen de gemoederen hoog op.

Vechtpartij

In augustus 1972 komt de ontevredenheid tot uitbarsting in de Afrikaanderwijk. De ruzie tussen een Nederlandse vrouw en een Turkse pensionhouder loopt uit de hand en er onstaat een vechtpartij tussen de buurtbewoners en Turkse bewoners van het pension. Het is het begin van dagenlange vechtpartijen en bezettingen van pensions door buitenlanders.

De bron

Op de foto is het publiek te zien voor het pension in de Afrikaanderwijk, wanneer de ingegooide ramen van de vechtpartij worden hersteld. 

Deze bron is een voorbeeld van een klein voorval dat eigenlijk het grotere probleem van het beleid omtrent arbeidsmigranten laat zien. Op wat voor manier? 

Herkomst

Maker

A. Groeneveld

Datering

1972-08-09 - 1972-08-16

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 23710-7-10

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/39FD2ED973F24AF58110FD7BEB811FB0

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen