010
Bron

Vanaf 1945 tot in de jaren zestig vertrekken de Indische Nederlanders, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen en Papua’s uit Indonesië naar Nederland. Ze komen met schepen van onder andere de Rotterdamse Lloyd.

De reis van Jakarta naar Rotterdam duurde ongeveer een maand. Veel passagiers waren niet gewend aan het koude weer en moesten warme kleding aanschaffen.

Stans Lentze schrijft in haar reisdagboek: “11u v.m. voor Hoek van Holland: lichtjes te zien aan de kust vanuit de patrijspoort van m’n hut, bij ‘t varen door de Nieuwe Waterweg”

Bij aankomst worden alle passagiers gecontroleerd en reizen vervolgens naar opvang of familie in de rest van het land. Molukkers worden in kampen opgevangen, onder meer in Capelle aan de IJssel.

Het is belangrijk dat we ook de Tweede Wereldoorlog in Azië blijven herdenken. Een moment om stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

 

 

Dit filmpje is onderdeel van de video-serie "Rotterdamse oorlogsverhalen in 60 seconden" en dient als overzicht voor een thema binnen de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

 

 

 

 

Herkomst

Maker

Stadsarchief Rotterdam

Datering

2020-08-17

Link

https://stadsarchief.rotterdam.nl/diensten/educatie/wo2/

Video

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen