De Duitse aanval
De Duitse aanval op Nederland en op Rotterdam begint op 10 mei 1940. Rotterdam wordt volledig omsingeld en heftige gevechten volgen. Zuid-Rotterdam is al snel in handen van de Duitse troepen maar de Maasbruggen worden goed verdedigd door de Nederlandse mariniers. Rotterdam geeft zich niet gauw gewonnen. De Duitse troepen hoopten op een snelle overname en zitten niet te wachten op vertraging. Een waarschuwing volgt.
Ultimatum
In de ochtend van 14 mei krijgen de Nederlandse kolonel Scharroo en burgemeester Oud allebei een brief. Het is een ultimatum van de Duitse generaal Schmidt: Als de Rotterdamse troepen zich niet binnen twee uur overgeven, zal de stad vernietigd worden. Kolonel Scharroo is niet onder de indruk van de boodschap. Hij noemt het “een vod”. Het is in gebrekkig Nederlands geschreven en niet eens ondertekend door de Duitse generaal. Scharroo neemt contact op met generaal Winkelman, de opperbevelhebber van de Nederlandse troepen om te bepalen wat te doen. Ze besluiten verder te onderhandelen en zo ook tijd te rekken.
Het bombardement
Terwijl generaal Schmidt open staat te onderhandelen, denkt de Duitse legerleiding daar anders over. Het bombardement wordt ingezet. Rond 1 uur 's middags verschijnen er tientalle Duitse bommenwerpers boven Rotterdam. Om 13:27 wordt de Rotterdamse binnenstad gebombardeerd. Bommen vallen op het Centrum, Kralingen, Crooswijk, het Oude Noorden en de Agniesebuurt. Grote delen van de binnenstad zijn binnen een kwartier verwoest. Het bombardement is voor Nederland de reden zich onmiddelijk over te geven. Een dag na het bombardement, op 15 mei 1940, tekent generaal Winkelman de capitulatie van Nederland. Nederland is in handen gevallen van nazi-Duitsland.
De bron
Hiernaast is het officiële ultimatum te zien dat kolonel Scharroo ontving van de Duitse generaal. Niet ondertekend en vol met spelfouten. Wat zou jij gedaan hebben als je kolonel Scharroo was geweest?