Voedsel uit de lucht
Alhoewel het nieuws van Hitlers zelfmoord op 30 april nog diezelfde dag Rotterdam bereikt, blijft de bevrijding uit. Massale voedseldroppings bij Terbregge (operatie Manna) geven de Rotterdammers al wel een feestelijk gevoel. Na de Duitse capitulatie op de avond van 4 mei volgen dan ook voedselbevoorradingen over het water. In de dagen daarop blijven vliegtuigen, schepen en vrachtwagens de hongerende bevolking van voedsel voorzien.
Voedsel over het water
Op 5 mei 1945 varen de Engelse schepen Lesto en Empire Scout onder escorte van een Engelse destroyer en Spitfires in de lucht richting Hoek van Holland. Het zijn de eerste twee schepen die na de oorlog voedselvoorraden naar Rotterdam brengen. Bij de Nieuwe Waterweg neemt een Duitse torpedojager de begeleiding over om de twee schepen de Rotterdamse haven in te loodsen die nog vol ligt met Duitse zeemijnen.
Rotterdammers juichen voor de schepen
De Lesto en Empire Scout zijn rijkelijk versierd en worden onder luid gejuich van Rotterdammers onthaald aan de Lloydkade. Bij elkaar brengen beide vaartuigen 751 ton soepconserven, 878 ton biscuits, 753 ton vleesconserven, waaronder spek en varkensvlees, 115 ton chocolade, 177 ton vet, 68 ton gecondenseerde melk, 182 ton suiker en 52 ton zout naar hongerend Nederland.
Bron
De foto toont kapitein John William Culbertson en een scheepsofficier op de versierde brug van de Lesto gelegen aan de Lloydkade.