010
Bron

Het is haast onvoorstelbaar dat Bill Minco de Tweede Wereldoorlog heeft weten te overleven.

Bills verhaal

Bij het uitbreken van de oorlog maakt het bombardement van Rotterdam veel indruk op de Joodse Sebil (Bill) Minco die met zijn ouders en broer in de Graaf Florisstraat in Rotterdam-West woont. Hij sluit zich aan bij een van de eerste verzetsgroeperingen: het Geuzenverzet uit Vlaardingen.

Op 7 januari 1941wordt de achttienjarige Bill Minco in zijn klas opgepakt wegens verzetsactiviteiten tegen de Duitse bezetter. Met zeventien anderen van het Geuzenverzet wordt hij op 4 maart ter dood veroordeeld. De straf voor Bill wordt echter omgezet naar levenslang omdat hij nog minderjarig is. Hij weet het Oranjehotel, Untermassfeld en de kampen Mauthausen, Auschwitz en Dachau ternauwernood te overleven. Hevig ondervoed en lijdend aan tuberculose wordt hij na de oorlog naar het sanatorium in het Zwitserse Davos gebracht. Waarschijnlijk maakt Bill daar een begin met wat later het boek Koude voeten gaat worden.

Getekend voor het leven

Achteraf is Bill blij dat hij op aanraden van zijn vriend Sijds Nijdam dit verslag in de eerste maanden na de oorlog heeft geschreven. Veel van wat hij heeft meegemaakt blijkt later uit zijn geheugen gewist te zijn. Alhoewel Minco alle ontberingen overleefd heeft, duurt het nog ongeveer tien jaar voordat hij zijn leven emotioneel weer enigszins op de rit heeft. Na de oorlog trouwt hij en wordt vrij snel ook vader ondanks dat hij nooit vriendinnetjes heeft gehad en niks van het liefdesspel weet. Tegelijkertijd moet Bill zijn eigen financiën zien te regelen omdat zijn ouders al hun geld nodig hadden om zelf te overleven. Daarnaast is Bills vertrouwen in de medemens volledig verdwenen en duurt het lang voordat hij anderen pas weer dichtbij kan laten.

Gedrevenheid

Bill heeft het gevoel dat overleven tot iets moet leiden. Hij zit dan ook niet stil en is gedreven om zijn leven zinvol te besteden. Tussen 1957 en 1982 is Bill lid van de gemeenteraad van Hilversum. Van 1978 tot 1982 is hij ook wethouder van onder andere financiën, economie en sport. Na een hartoperatie in 1982 raakt Bill betrokken bij verschillende verzetsstichtingen. Zo richt hij de Stichting Geuzenverzet op en is hij actief bij Stichting Het Oranjehotel. Ook zet hij zich in voor het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.

Alhoewel Bill zich op latere leeftijd gaat inzetten om met name jeugdige mensen voor te lichten over de oorlog, heeft hij met zijn eigen kinderen nooit erover kunnen spreken. Bill is op 5 mei 2006 overleden.

 

Wat weet jij over het Geuzenverzet? En weet jij wat Stichting Geuzenverzet en Stichting Het Oranjehotel precies doen?

 

Het boek is in te zien op het Stadsarchief Rotterdam. Minco, B. (1997), Koude voeten. Begenadigd tot levenslang. Het relaas van een joodse scholier uit het Geuzenverzet. Oranjehotel - Untermassfeld -Mauthausen - Auschwitz - Dachau. Nijmegen, Nederland: SUN

Herkomst

Maker

B. Minco

Datering

1997

Collectie

Bibliotheek Pim Fortuyn

Nummer

3012_983

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/7C3CEDD97CF44D0093EDFEFC8405833F

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen