Dolle Dinsdag
Op Dolle Dinsdag lijkt de bevrijding van Nederland nabij. Rotterdammers, verzetsstrijders, NSB-ers en Duitsers geloven een dag lang de geruchten dat de bevrijding van Rotterdam op 5 september 1944 aanstaande is.
Georganiseerd verzet
Na deze bizarre dag is de bevrijding van Nederland onontkoombaar, hoewel het nog acht zeer zware maanden zullen worden. De regering in ballingschap wil dat het verzet vanaf nu goed gecoördineerd en professioneel wordt uitgevoerd. Drie verzetsorganisaties, de Ordedienst (OD), de Raad van Verzet (RVV) en de Landelijke Knokploegen (LKP), worden onderdeel van de nieuwe overkoepelende organisatie van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Prins Bernhard krijgt de leiding hiervan. Het bevorderen van deze eenheid is volgens koningin Wilhelmina gewenst om het Nederlandse volk straks achter de eerste naoorlogse regering en de monarchie te krijgen.
Ernstige waarschuwing
Om te voorkomen dat onprofessionele individuele verzetsacties roet in het eten gooien van de bevrijding van Nederland komt de LKP met deze ernstige waarschuwing. De ‘6 September artiesten’ die worden genoemd, zijn bijvoorbeeld de mensen die met de bevrijding in zicht in het verzet gaan om straks een goede maatschappelijke positie te kunnen bemachtigen.
De LKP Rotterdam heeft in het laatste jaar van de oorlog een dominante rol gespeeld binnen het verzet. Zij heeft een verbeten strijd gevoerd, niet alleen met de Duitsers maar ook met collaborateurs, verraders en dievenbendes. Vaak is hierbij buitensporig geweld gebruikt. Albert Willem Oosthoek heeft uitgebreid onderzoek naar de groep gedaan. Zijn proefschrift uit 2015 Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945 is in te zien in de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam.