Oorlogsdagboek
In het oorlogsdagboek 's Nachts droom ik van vrede beschrijft het joodse meisje Carry Ulreich de onderduik met haar ouders en zus bij de katholieke familie Zijlmans aan de Mathenesserweg 28C. Carry overleeft de oorlog en emigreert met haar man naar Israël. In 2016 komt zij naar Rotterdam en bezoekt het onderduikadres. Op 31 januari 2019 overlijdt Carry in Israël. Na de publicatie van haar dagboek wordt haar verhaal veelvuldig vergeleken met dat van Anne Frank. De samenstelling van het gezin is bijvoorbeeld hetzelfde en ze gaan beide in onderduik. Dit is echter een typisch Rotterdams verhaal en zo waardevol omdat in Rotterdam altijd aan het bombardement wordt gedacht in combinatie met de Tweede Wereldoorlog en minder aan de Jodenvervolging. Terwijl aan het begin van de oorlog de stad toch ongeveer 13.000 Joodse inwoners telt.
Het vergeten bombardement beschreven
Tijdens de onderduik maakt Carry ook 'het vergeten bombardement' mee, ze schrijft erover in haar dagboek op 11 mei 1943:
“31 maart, wij waren net klaar met de lunch, zaten nog aan tafel, komt er luchtalarm en direct erna vallen er bommen. Vlakbij, het hele huis dreunt en schudt (à la mei 1940), afweergeschut gaat als een razende, ’t lijkt wel of de wereld, en vooral de wereld voor ons, vergaat. Vreselijke toestand, ik zie ineens het gordijn scheuren. Later gaan we kijken als het lawaai gezakt is, in de huiskamer, en zien dat er een scherf van een bom binnen is gekomen. Door de ruit, vitrage, overgordijn heen… door zo’n grote ouderwetse leunstoel. Een crapaud, en zo de muur in, waar hij een stuk eruit gehaald heeft en op de kachelplaat teruggekaatst is. Juist dwars door de stoel waar Ma II [mevrouw Zijlmans] altijd zit. Ware het dus 5 minuten later gebeurd, dan zou mevrouw er weer ingezeten hebben (doet ze altijd, na het eten) en mevrouw zou dus getroffen geweest zijn: een stuk gloeiend hete bom tegen het hoofd.”
De bron is de cover van het boek dat is in te zien op het Stadsarchief Rotterdam. Ulreich, C. (2016). 's Nachts droom ik van vrede. Oorlogsdagboek 1941-1945. Utrecht, Nederland: Mozaïek.