010
Bron

Luxor Theater

Als een van de weinige gebouwen in het Rotterdamse stadscentrum blijft na het bombardement het Luxor Theater overeind staan. Twaalf bioscopen worden geheel met de grond gelijk gemaakt. Bioscoop Arena aan de West-Kruiskade blijft ook gespaard.

In het imposante Luxor Theater worden tot ver in de oorlog films vertoond. Voor veel mensen is het dé manier om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Daarnaast wordt de zaal ook meerdere malen gebruikt voor bijeenkomsten van de NSB en de Duitse bezetter. Deze foto is genomen tijdens de rede van Hauptdienstleiter Generalkommissar Fritz Schmidt op 19 juli 1942.

Generalkommissar

Schmidt wordt in september 1940 aangewezen als Generalkommissar zur besonderen Verwendung en is daarmee een van de leiders van het Duitse bestuur in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn taak is de openbare meningsvorming in Nederland te beïnvloeden. Hiervoor onderhoudt hij nauwe banden met de NSB en wordt gezien als de beschermer van NSB-leider Mussert.

Door Schmidts geloof in Mussert botst hij met Hans Rauter, de vertegenwoordiger van de SS in Nederland, die het niet eens is met de gematigde politiek van Mussert. Vanuit de Duitse top wordt geleidelijk steeds meer kritiek geuit op Schmidt. Onder mysterieuze omstandigheden overlijdt hij op 26 juni 1943 doordat hij uit een rijdende trein springt ofwel wordt geduwd. De kans op een NSB-regering is dan al verkeken nadat de SS in mei 1943 geheel de leiding heeft genomen in Nederland.

Herkomst

Maker

E. A. Hof

Datering

1942-07-19

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

4282 _ XXXIII-622-02

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/37119D536DF54BB2AB039055A4F64CA1

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen