010
Bron

Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, gaan er geruchten dat Nederland wordt bevrijd. Helaas blijft het bij geruchten. De Duitsers reageren met represaillemaatregelen. Ze vermoorden meer dan honderd mensen. De lichamen blijven een dag liggen als waarschuwing. Veel Duitsers en NSB'ers vluchten naar het oosten.

Pas 8 maanden later, op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Voorzichtig wordt er al feest gevierd in Rotterdam. Burgemeester Oud staat weer aan het roer en hijst de Nederlandse vlag. De Rotterdamse burgers zijn blij.

Rotterdam blijft tot 8 mei in Duitse handen. De geallieerden nemen het vanaf dan over. Ze slaan hun kampen op en trekken de stad in. Het leidt tot uitzinnige vreugde. Er wordt met zakdoeken en vlaggen gezwaaid. De geallieerden rijden, onder luid gejuich, door de stad. En... er worden zelfs biscuitjes uitgedeeld.

 

Dit filmpje is onderdeel van de video-serie "Rotterdamse oorlogsverhalen in 60 seconden" en dient als overzicht voor een thema binnen de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Herkomst

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen