010
Bron

Capitulatie

Na het bombardement op Rotterdam dreigen de Duitse strijdkrachten Utrecht op dezelfde manier te verwoesten. Om dit te voorkomen besluit Nederland zich over te geven. De capitulatie is een feit en wordt op woensdagochtend 15 mei 1940 in de 1e Christelijke School met de bijbel aan de Rijksstraatweg 101 te Rijsoord getekend.

Bij aankomst wordt de Nederlandse delegatie volop gefotografeerd en gefilmd door de Duitse persdienst. De maker van deze foto is onbekend en het is een reproductie van fotograaf J. van Rhijn. Ook het persbericht over de capitulatie dat in alle Nederlandse kranten wordt gepubliceerd is opgesteld door de bezetter en dient als propagandamateriaal.

Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel

Generaal H.G. Winkelman, de Nederlandse Opperbevelhebber van de Land- en Zeemacht, (de tweede persoon rechts op de rug gezien in de foto) is vergezeld van Luitenant ter zee 1e klasse D.J. van Doorninck Azn, Chef staf Koninklijke Landmacht Generaal-Majoor H.F.M. baron van Voorst tot Voorst en Kapitein van de Generale Staf en hoofd van de sectie Juridische Zaken mr J.D. Schepers. General der Artillerie Georg von Küchler, bevelhebber van het Duitse 18e leger, voert het woord namens Duitsland. Generaal Winkelman tekent de capitulatie van Nederland, met uitzondering van de provincie Zeeland. Daar zijn nog Franse troepen gestationeerd. Zeeland capituleert vervolgens op 17 mei 1940.

Weet je waarnaar de vetgedrukte zinsnede verwijst? En waarom wordt aan deze capitulatie zoveel minder aandacht besteed dan aan de capitulatie van de Duitsers op 5 mei 1945 in Wageningen?

 

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1940-05-15

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

4282 _ 1972-15

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/485AF4193B1348F8B2660E4150F1E99C

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen