010
Bron

Opkomst gilden

In Rotterdam ontwikkelt de economie zich vanaf ongeveer de vijftiende eeuw. Vooral de haringvaart, textielnijverheid, brouwerijen en scheepsbouw komen tot bloei. Langzamerhand organiseren personen met hetzelfde beroep belangenorganisaties: gilden of ambachten genaamd. Het gilde beschermt de beroepsgroep door het uitwisselen van kennis en ervaring en het geven van een opleiding aan nieuwe gildeleden. Uiteraard zijn in die tijd alleen jongens toegestaan.

Beschermheilige

De eerste vermelding van het metselaarsgilde in Rotterdam dateert van ongeveer 1493. Elk gilde heeft een beschermheilige. De patrones van het metselaarsgilde in Rotterdam is de Heilige Barbara.

Wie is Barbara

Barbara leeft waarschijnlijk in de derde eeuw n.C. in wat nu Turkije is. Om haar te beschermen sluit haar rijke vader haar op in een toren. Als zij hem vertelt dat ze zich tot het christendom heeft bekeerd, wordt ze gefolterd. Ze vlucht maar haar vader weet haar weer te vinden. Als straf onthoofdt hij haar eigenhandig. Op dat moment wordt hijzelf dodelijk getroffen door de bliksem. Door dit verhaal wordt Barbara de beschermheilige van onder meer mijnwerkers, artilleristen, brandweerlieden, doodgravers en dus ook van de metselaars.

Waar is zij afgebeeld

In de Sint-Laurenskerk is een altaar voor de Heilige Barbara opgericht. De kapel van het gilde is indertijd versierd geweest met onder andere een fresco en een schilderij. In het archief van het metselaarsgilde bevindt zich in een 17e-eeuws register van ordonnantiën een tekening van Sint-Barbara. Zij staat daarin afgebeeld als jonge vrouw met de symbolen van een martelpalm en toren.

Herkomst

Maker

A.Ketelaar

Datering

1690 - 1690

Collectie

Archieven van de Rotterdamse gilden: register van ordonnantiën en aanvullingen daarop

Nummer

17 - 104

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/ADCE80CBA0B4476F8C67AD8CEB8F3166

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen