Lotte Stam-Beese (1903-1988), de Riek Bakker van toen.
Wederopbouw
De van oorsprong Duitse architect en stedenbouwkundige, Charlotte (Lotte) Ida Anna Stam-Beese werkt na de oorlog bij de dienst Stadsontwikkeling en Wederopbouw van de gemeente Rotterdam, waar zij de enige vrouw is. Ze levert een grote bijdrage in de wederopbouwperiode met zowel ontwerpen voor het centrum, als voor nieuwe woonwijken aan de rand van de stad. Haar ontwerp dat als eerste wordt gerealiseerd is de wijk Kleinpolder. In deze wijk introduceert ze in Nederland een nieuw fenomeen: een zogenaamd ‘woonpad’. Een voetpad tussen twee woonblokken dat de woningen ontsluit naar een verkeersstraat en waar kinderen veilig kunnen spelen.
Pendrecht
Haar meest bekende ontwerp is de wijk Pendrecht. Dit plan is opgebouwd op basis van een wooneenheid bestaande uit een blok van vier woonlagen, een blok van drie bouwlagen en twee blokjes laagbouw met seniorenwoningen gelegen rond de gezamenlijke tuin. Zo wordt een sociale eenheid gecreëerd, waarin gezinnen, alleenstaanden en ouderen samenleven. Ze krijgt hierdoor de bijnaam de ‘moeder van Pendrecht’.
Nieuwe principes in de stedenbouw
Daarna ontwerpt Stam-Beese nog de wijken Westpunt in Hoogvliet, en het Lage Land en Ommoord in de Prins Alexanderpolder. In haar imposante carrière introduceert ze, naast het woonpad, een aantal belangrijke stedenbouwkundige principes zoals de strokenbouw, de knikflat en de wooneenheid.
Onderscheiding voor haar werk
Lotte Stam-Beese is onderscheiden met de Wolfert van Borselenpenning en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lotte Stam-Beese is op 16 november 1988 in Krimpen aan den IJssel overleden.
In 1933 ontmoet Lotte de architect Mart Stam die onder meer heeft meegewerkt aan het ontwerp van de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Als ze in 1946 bij de dienst Stadsontwikkeling en Wederopbouw in Rotterdam gaat werken, is ze al van hem gescheiden. Wat is de reden denk je dat zij zijn achternaam blijft dragen terwijl ze toch zo’n onafhankelijke vrouw is?