010
Bron

Anna de schrijfster

Johanna Petronella Vrugt, geboren te Rotterdam op 31 januari 1905, heeft gekozen om bekend te worden met een andere naam: Anna Blaman. Ze heeft nooit willen zeggen waar die naam voor staat, hierover doen wel enkele verhalen de ronde. Weet jij welke die zijn?

Anna Blaman heeft onder andere gedichten, toneelstukken en verhalen geschreven. Haar bekendste boeken zijn: Vrouw en vriend uit 1941 en Eenzaam avontuur uit 1948. De laatste is de hemel in geprezen door Simon Vestdijk, maar hevig bekritiseerd in de pers vanwege de homo-erotische teksten.

Anna als rolmodel

In die tijd is homoseksualiteit nog verboden volgens de wet. Tijdens haar onderwijzersopleiding ontdekt Anna dat zij lesbisch is. Hoewel zij nooit actie hiervoor heeft gevoerd, laat ze haar geaardheid wel duidelijk zien. Bijvoorbeeld door vaak broeken te dragen en motor te rijden en vooral door vrij over homoseksualiteit en erotiek te schrijven.

Zo wordt zij voor veel vrouwen in de jaren ‘50 een rolmodel: vrouw-zijn is meer dan een goede moeder en echtgenote zijn. Ook wordt haar boek ‘Eenzaam avontuur’ een gebruikt als homoseksueel signaal in een tijd waarin homoseksualiteit verborgen zou moeten blijven. Zo wordt het boek bij bezoek subtiel in de hand vastgehouden of op de salontafel neergelegd.

Eerbetoon

Anna heeft haar hele leven een zwakke gezondheid en op 13 juli 1960 overlijdt zij. In de jaren ‘80 en ‘90 weten steeds minder mensen wie zij is. Om dit goed te maken is in 2010 op de Heemraadssingel een kunstwerk onthuld: een zilveren motorfiets. Ook is dat jaar haar portret bevestigd aan de gevel in de Vliegerstraat, waar zij altijd heeft gewoond.

De bron

Op de afbeelding de handtekening van Anna Blaman. Deze komt uit het toneelwerk In duizend vrezen dat op het Stadsarchief Rotterdam is in te zien.

Herkomst

Maker

A. Blaman

Datering

1956-01-01 - 1956-12-31

Collectie

Rotterdamse Publicaties

Nummer

XXIX D 50

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/95CE053E416A461DAAAEB74ED73BD363

Gerelateerde thema's

Vrouwenpower in Rotterdam

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen