010
Bron

Achtergrond

Catharina Glimmerveen wordt op 21 oktober 1896 in een gezin van elf kinderen geboren. Haar vader werkt als sleper: hij vervoert vrachten met paard en wagen. Aangezien alle inkomsten welkom zijn, gaat Catharina na de lagere school helpen met schoonmaken. Geïnspireerd door de socialiste Henriëtte Roland Holst meldt ze zich aan bij de socialistische jeugdbeweging De Zaaier. Daar leert ze David Roodzant kennen. Ze trouwen in 1918, waarna het jonge stel naar Engeland verhuist, de bedoeling is om vandaar naar Rusland te gaan. In 1921 keren ze echter, met drie kinderen, terug naar Rotterdam.

Schaken

David Roodzant is een fanatiek schaker. Op een dag bekijkt Catharina zijn stelling op het schaakbord. Ze vindt zijn oplossing “mooi knudde”. Vanaf dat moment steekt David veel tijd in de schaakontwikkeling van zijn vrouw. In 1929 wordt Catharina als eerste vrouw lid van schaakvereniging De Pion in Rotterdam. Binnen een paar weken is ze de beste van de 58 leden. Ze blijkt geboeid te zijn door de strijd. Tijdens een schaakspel maakt ze steevast meerdere emoties door: van hoop en blijdschap tot verslagenheid en verdriet. In de jaren die volgen behaalt Catharina diverse nationale en internationale kampioenstitels voor dames. Voor het wereldkampioenschap in Buenos Aires in 1939 laat ze haar gezin achter, iets wat zeer ongebruikelijk is in die tijd.

Deelnemen aan wedstrijden

Catharina is niet op haar mondje gevallen: als tijdens een schaakpartij de beroemde Max Euwe haar op denigrerende wijze complimenteert, wijst ze hem meteen terecht. Na het ziekbed en overlijden van haar echtgenoot in 1957 - een episode die ze later “de zwaarste partij in mijn leven” noemt - komt er een einde aan haar internationale carrière. Aangezien de pensioenvoorzieningen in die tijd niet veel voorstellen, neemt Catharina haar eerste betaalde baan. Tot haar zeventigste zal ze op een assurantiekantoor blijven werken. In eigen land blijft ze overigens wel deelnemen aan wedstrijden, zelfs tot op 100-jarige leeftijd. Ook woont ze tot die leeftijd nog gewoon zelfstandig. Catharina Roodzant-Glimmerveen overlijdt in Rotterdam op 24 februari 1999, 102 jaar oud.

 

Op de afbeelding: de gezinskaart van Catharina Roodzant-Glimmerveen uit het bevolkingsregister van de gemeente Rotterdam. Te raadplegen in het Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten. 

Herkomst

Datering

1910-01-01 - 1940-12-31

Collectie

Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten

Nummer

494-03_851-401_327

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/0B2AEB1F4FBD4C4087CF9F401C818460

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen