De Kuijl's Fundatie is als hofje opgericht in 1815 voor de huisvesting en verzorging van weduwen en alleenstaande oude dames, in die tijd ‘vrijsters’ genoemd. Oorspronkelijk gevestigd aan de Schiekade, bevindt de Fundatie zich nu al vele jaren in Kralingen.
Testament van broer en zus voor het hofje
Broer en zus, Anthonij en Anthonetta Kuijl, maken hun testament op wanneer hun stiefvader in 1803 overlijdt. Daarin staat dat, bij gebrek aan naaste familie, het grootste deel van hun erfenis bestemd is voor het bouwen van een hofje voor weduwen of vrijsters, dat Kuijl's Fundatie zal heten. In 1812, na het overlijden van haar broer, neemt Anthonetta dit voornemen opnieuw op in haar testament. Anthonetta Kuijl, geboren op 20 mei 1736, laat nauwkeurig vastleggen hoe en waar het hofje gebouwd moet worden en voor wie het bestemd is. Als zij op 9 december 1813 overlijdt, wordt diezelfde maand nog overlegd over hoe het moet worden uitgevoerd. Men gaat voortvarend te werk en al in juni 1815 kunnen de eerste zestien vrouwen hun woning betrekken. De bewoonsters mogen er gratis wonen en krijgen een jaarlijkse uitkering van honderd gulden en gratis medische hulp.
Voorwaarden voor bewoonsters
De dames mogen niet jonger dan vijftig en niet ouder dan vijfenzestig jaar zijn. Ze moeten lid zijn van de protestantse kerk. Ze moeten van onbesproken gedrag zijn en niet behept met “slepende” ziektes als tering en dergelijke. Ondanks dat Anthonetta Kuijl heeft bepaald dat oude vrouwen afkomstig uit een wat deftiger milieu er niet mogen wonen, de eventuele bewoonsters mogen ook weer niet té arm zijn. Ze moeten een borg van tweehonderd gulden in bewaring geven. Dit bedrag wordt na hun overlijden terugbetaald aan de nabestaanden.