010
Bron

Hofje voor oude dames

De Kuijl's Fundatie is als hofje opgericht in 1815 voor de huisvesting en verzorging van weduwen en alleenstaande oude dames, in die tijd ‘vrijsters’ genoemd. Oorspronkelijk gevestigd aan de Schiekade, bevindt de Fundatie zich nu al vele jaren in Kralingen.

Testament van broer en zus voor het hofje

Broer en zus, Anthonij en Anthonetta Kuijl, maken hun testament op wanneer hun stiefvader in 1803 overlijdt. Daarin wordt bepaald dat, bij gebrek aan naaste familie, het grootste deel van hun nalatenschap bestemd is voor de stichting van een hofje voor weduwen of vrijsters, dat Kuijl's Fundatie zal moeten gaan heten. In 1812, na het overlijden van haar broer, neemt Anthonetta dit voornemen opnieuw op in haar testament. Anthonetta Kuijl, geboren op 20 mei 1736, laat nauwkeurig vastleggen hoe en waar het hofje gebouwd moet worden en voor wie het bestemd is. Als zij op 9 december 1813 overlijdt, wordt diezelfde maand nog overlegd over de uitvoering van haar laatste wil. Men gaat voortvarend te werk en al in juni 1815 kunnen de eerste zestien vrouwen hun woning betrekken. De bewoonsters genieten vrije inwoning, een jaarlijkse uitkering van honderd gulden en kosteloze medische hulp.

Voorwaarden voor bewoonsters

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. De dames mogen niet jonger dan vijftig en niet ouder dan vijfenzestig jaar zijn. Ze dienen te behoren tot een protestants kerkgenootschap. Ze moeten van onbesproken gedrag zijn en niet behept met “slepende” ziektes als tering en dergelijke. Ondanks het feit dat Anthonetta Kuijl heeft bepaald dat vrouwen afkomstig uit een wat deftiger milieu niet voor bewoning van het hofje in aanmerking komen, mogen de eventuele bewoonsters ook weer niet té arm zijn. Ze dienen een borg van tweehonderd gulden in bewaring te geven. Dit bedrag wordt na hun overlijden terugbetaald aan de nabestaanden.

Herkomst

Maker

onbekend

Datering

1770 - 1780

Collectie

Portretten

Nummer

4031 _ P-006030

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/67553C059CE24BB2A60CEBFF556DD6E0

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen