010
Bron

Oprichting instelling voor geesteszieken

In 1901 koopt de gemeente Rotterdam een terrein langs de Oude Maas, zodat ‘geesteszieke’ Rotterdammers dichtbij hun stad verpleegd kunnen worden. In het op 24 juli 1909 geopende Krankzinnigen Gesticht Maasoord te Poortugaal, blijft de behandeling van de gestichtsbewoners lange tijd beperkt tot verpleging en verzorging. In 1928 wordt onder de bezielende leiding van geneesheer-directeur J.H. Pameijer als eerste in Nederland een voor- en nazorgdienst opgericht.

Surinaamse verpleegsters

Na de oorlog is het tekort aan verplegend personeel zo groot, dat een groep meisjes uit Suriname in februari 1957 per schip arriveert om in Maasoord als (leerling)verpleegster aan de slag te gaan.

Vera, Agnes en Marita (van links naar rechts) zijn er trots op, dat zij de directrice van Maasoord, zuster De Wilde, iets van hun eigen land kunnen laten zien: een theemuts, die een vrouwtje in Surinaamse dracht voorstelt. Het is de fleurige kleding, die ook zij zelf graag dragen op feestdagen.

Dit is het onderschrift bij de foto en interview met drie Surinaamse verpleegsters in Het Vrije Volk: democratisch-socialistisch dagblad d.d. 07-09-1957.

 

Herkomst

Maker

Het Vrije Volk

Datering

1957-09-07

Collectie

Het Vrije Volk via Delpher.nl

Link

https://is.gd/aWnD3A

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen