010
Bron

Volksvrouw

Catharina of Caetje Mulder staat beter bekend als Kaat Mossel (1723-1798). Haar bijnaam dankt ze aan haar beroep: mosselkeurvrouw. Elke dag staat ze bij de mosseltrap aan de Spaansekade om de kwaliteit van de mosselen te beoordelen en te verspreiden. Ze is geboren in de Doelstraat en woont enige tijd met haar gezin in de Zwanensteeg in het Achterklooster, een zeer arme volksbuurt achter het oostelijk einde van de Hoogstraat.

Oranjegezind kreng

Kaat ontpopt zich als een ware kreng, als je tenminste haar tegenstanders, de patriotten, moet geloven. Je zou denken dat dat logisch is met een beroep als marktkoopvrouw. Met andere volksvrouwen als Keet Zwenke (alias Ruige Keet) en Clasina Verreijn (alias Oranjemeid) en arbeiders als zakkendragers, korenmeters, kruiers, slepers enzovoort trekt Kaat Mossel op 8 maart 1783 door de stad om de verjaardag van de stadhouder te vieren. Nederland is dan een republiek. Hoe kan het dat toch zoveel mensen achter de stadhouder staan?

Booswicht

De patriotten worden zowel op straat als thuis lastiggevallen. Ze worden gedwongen oranjelinten te dragen en geld te geven ter ere van de prins. Voor haar aandeel in de onlusten die later in 1783 en ook in 1784 plaatsvinden en waarbij ook doden vallen, wordt Kaat Mossel gevangengenomen en veroordeeld tot een zware gevangenisstraf.

Martelaar

Kaat wordt een martelaar. Haar advocaat is Willem Bilderdijk. Door zijn optreden in de Kaat Mossel-zaak in 1785 krijgt Bilderdijk nationale bekendheid. Wat weet jij bijvoorbeeld nog meer over hem? In 1787 wordt Kaat in hoger beroep vrijgesproken, na een preventieve hechtenis van meer dan 3 jaar.

Heldin?

Weet jij hoe het Kaat verder is vergaan? Wat is de reden dat ze nog steeds zo’n bekendheid in Rotterdam is? Heeft het met haar persoonlijkheid, gedrag of politieke overtuiging te maken? En weet je wat de relatie is tussen het monument De Maagd van Holland en Kaat Mossel?

 

Herkomst

Maker

onbekend

Datering

1784-01-01 - 1784-12-31

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080_RI-1378-2

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/7AF3736BB5474B69BA485BD77295BCF2

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen