010
Bron

Achtergrond

Schrijfster Thea Beckman is op 23 juli 1923 als Theodora Petie geboren in de Da Costastraat in Rotterdam. Door de economische crisis van de jaren ‘30 raakt haar vader zijn baan bij de Holland-Amerika Lijn kwijt. Dat en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belemmeren haar verder te studeren. Na de ULO en een mislukte opleiding tot coupeuse wordt ze administratief medewerkster. Tijdens het bombardement op Rotterdam-West van 31 maart 1943 leert ze haar latere echtgenoot Dirk Beckmann kennen.

Ontwikkeling tot schrijfster

Tussen het opvoeden van de kinderen en het huishouden door schrijft Beckman stukjes voor onder meer het jeugdtijdschrift Taptoe en de Haagse Post. Ze gebruikt de schrijversnaam Beckman omdat haar uitgever de naam Beckmann zo kort na de oorlog te Duits vindt klinken. In de jaren ‘70 komt haar schrijverscarrière pas goed op gang. Ze schrijft zo’n dertig historische kinder- en jeugdromans, meestal spelend in de Middeleeuwen. Voor al die boeken bereidt zij zich grondig voor. Kruistocht in spijkerbroek uit 1973, bekroond met de Gouden Griffel, betekent haar doorbraak. Tussen de bedrijven door weet ze haar atheneum diploma te halen en als de kinderen het huis uit zijn, gaat ze sociale psychologie studeren aan de universiteit van Utrecht. In 1990 verschijnt Het geheim van Rotterdam, dat zich afspeelt aan het einde van de 15de eeuw ten tijde van Jonker Frans van Brederode. Thea Beckman schrijft niet alleen historische romans maar ook over eigentijdse onderwerpen zoals gebroken gezinnen.

Feministe

De trilogie over ‘Thule’, een maatschappij waar zeshonderd jaar na de Derde Wereldoorlog de vrouwen de macht hebben, wordt als haar meest feministische werk gezien. Ze wordt ook vaak als feminist betiteld. Ze is nog een tijd lid geweest van de actiegroep Dolle Mina waarbij ze stencils opstelt en brieven aan Kamerleden schrijft. Eind jaren zeventig zegt Thea Beckman in een interview: “Een van de meest hoopvolle ontwikkelingen van de laatste jaren is de krachtige vrouwenbeweging die nog altijd aan het groeien is”. In haar historische boeken probeert ze daarom vooral de gewone vrouw een stem te geven die in de officiële geschiedschrijving zo vaak onbelicht blijft.

Haar laatste boek is Gekaapt uit 2003. Thea Beckmann-Petie overlijdt op 5 mei 2004 in Bunnik op 80-jarige leeftijd.

Herkomst

Maker

Henk Schilt

Datering

1991-01-01 - 1991-31-12

Collectie

Portretten

Nummer

4031 _ P-021030

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/12E57401E810481E94648C13AE70D309

Trefwoorden

Feminisme

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen