Waar komt Elisabeth Baelde vandaan
Elisabeth Baelde, beter bekend als Betsy, wordt geboren op 11 november 1859 te Rotterdam. Zij komt uit een bekende Rotterdamse familie. Haar ouders zijn Robert Baelde, koopman en assuradeur, en Anna Reinoudina Delprat. Haar moeder is de dochter van de Waalse predikant G.H.M. Delprat, die als schoolopziener veel voor het onderwijs in Rotterdam heeft gedaan. En zij is betrokken bij de oprichting van het maandblad ter bevordering van de vrouwelijke nijverheid: ‘Tesselschade’.
Wie is Betsy
Betsy erft van haar moeder de onafhankelijke ideeën en haar doel is als vrouw een zelfstandig leven te kunnen leiden en andere dames te stimuleren dit ook te doen. Haar hele leven wijdt ze zich aan dit doel. Aan veel verenigingen ter bevordering van de positie van vrouwen staat zij aan de basis. Zo is zij onder meer voorzitter van de Nationale Vrouwenraad, het Bureau van Voorlichting (later: Bureau voor Beroepskeuze) en de afdeling Rotterdam van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. In totaal heeft zij 18 organisaties opgericht dan wel ondersteund.
Daadkracht tijdens de Eerste Wereldoorlog
Als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, richt Elisabeth het Vrouwencomité op, als schakel tussen vrouwen die hulp willen verlenen en vrouwen die hulp nodig hebben. Door deze vereniging wordt onder andere kleding verzameld, gemaakt en uitgedeeld. Ook zorgt het comité voor voedsel in bijvoorbeeld de vorm van broodkaarten, want het eten is grotendeels op de bon. Nieuwe leden, die alleen op uitnodiging mogen toetreden, krijgen les in breien en haken. Het Rijk heeft het Vrouwencomité namelijk aangewezen om (bivak)mutsen en wanten te breien voor de gemobiliseerde soldaten. Dit mede vanwege de nauwgezetheid waarop het comité bestuurd wordt en de vrouwen te werk gaan.
Rechten van de vrouw
Op haar zeventigste verjaardag, 11 november 1929, is Elisabeth benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na haar overlijden in 1947 schrijft de N.R.C. dat Elisabeth kan worden gezien als één van de eerste strijdsters voor de rechten van de Rotterdamse vrouw.
De bron is een tekening naar een foto van Elisabeth Baelde. Afgedrukt in het Rotterdams Jaarboekje 1948, 5e reeks, jaargang 6 (1949). Van der Pot, J.E. In Memoriam Elisabeth Baelde, 1859 – 1947 (p.179-186).