010
Bron

Zangeres Annie de Reuver 

Anna Maria Clasina (Annie) de Reuver wordt op 19 februari 1917 in het Rotterdamse Bospolder geboren en zal uitgroeien tot een van Nederlands bekendste zangeressen en later tot platenproducente. In de jaren dertig begint ze met zingen bij het jazzy radio-orkest The Ramblers en staat ze aan het begin van haar indrukwekkende carrière. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. In de eerste oorlogsjaren blijft Annie optreden, ondanks de richtlijnen van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten die "volksvreemde en smaakbedervende muziek en teksten" verbiedt. Onder andere jazz en het zingen in de Engelse taal zijn op een gegeven moment niet meer toegestaan. In de biografie Onverbloemd die Rein Wolters over haar leven heeft geschreven, zegt ze onder meer het volgende hierover.

Optreden in de oorlog

"Daarna speelden we in l'Ambassadeur, een gelegenheid die net nieuw was opgeleverd bij de Rochussenstraat. De dancing was vervanging voor het vertier dat uit de binnenstad was verdwenen door het bombardement. Dat we daar mochten spelen was héérlijk. ... Het mooiste voor ons was toch wel het spelen van Engelse nummers met een zelfgemaakte spottende Nederlandse tekst aan het adres van de bezetters. En die Moffen dat maar niet in de gaten hebben. Geen wonder dat ze de oorlog verloren hebben."

The Ramblers van Annie en andere gezelschappen die ‘kop op’-liedjes ten gehore brengen, zijn mateloos populair. Mensen blijven concerten bezoeken, want juist in deze tijd hebben ze behoefte aan een paar uur vergetelheid om het dagelijks leven in oorlogstijd weer aan te kunnen. En uiteraard moet Annie ook gewoon geld verdienen.

Kultuurkamer

Later in de oorlog dienen artiesten zich aan te melden bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Dit is een door de Duitse bezetter ingesteld instituut, waar onder meer kunstenaars, podiumartiesten, journalisten en muzikanten bij aangesloten moeten zijn om te mogen werken. Het doel is de pers en de kunstenwereld onder strenge controle te houden en censuur uit te oefenen. Wanneer een artiest zich niet registreert, kan deze een boete krijgen en zelfs in zijn vak worden tegengewerkt. Hierover zegt Annie in haar biografie:

"Diezelfde week kreeg ik een brief dat ik lid moest worden van de Kultuurkamer, want anders mocht ik niet meer optreden. Dus: zingen finish. Lid worden van de Kultuurkamer: anmenooitniet! Om aan eten te komen moest ik mijn besluit herzien. Twee maanden ben ik lid geweest van de Kultuurkamer."

Laatste oorlogsjaar en bevrijding

In september 1944 verandert de situatie in Nederland echter ingrijpend door Operation Market Garden en alle bigbands worden dan ontbonden. Nadat Nederland bevrijd is, gaat Annie weer bij diverse orkesten, in binnen- en buitenland, zingen. Vele hits volgen en ook maakt ze zelf veel nieuw zangtalent groot.

Op 1 januari 2016 is ze overleden in haar woonplaats Rotterdam.

Herkomst

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen