010
Bron

De Reus

Rigardus Rijnhout leeft van 1922-1959. Opvallend is zijn lengte, hij wordt 2.37 m lang en wordt de Reus genoemd. Vanwege een lichamelijke afwijking wordt hij zo lang, weegt hij 230 kilo en heeft hij schoenmaat 62. Mensen pesten hem soms en vragen of het daarboven koud is.

Inkomen

Rigardus is een opvallend figuur en wordt een attractie om mee op de foto te gaan. Hiermee kan hij wat geld verdienen, want een gewone baan kan hij niet krijgen. Maar alles om hem heen moet aangepast worden: zijn bed, zijn stoel en zijn fiets. Dat kost een hoop geld.

Gezondheid

Hij groeit op in een arm gezin aan de Gouvernestraat. De Reus krijgt een fietsongeluk en belandt in een rolstoel. Dan gaat hij ansichten van zichzelf verkopen bij de Spido in de haven. Als hij steeds zieker wordt, moet hij met een hijskraan vanaf de tweede verdieping getakeld worden en naar het ziekenhuis worden gebracht. Uiteindelijk sterft hij jong aan een hersentumor.

Herdenking

Na zijn dood wordt er een plein naar hem genoemd: het Rijnhoutplein. Ook maakt Herman Lamers een standbeeld op ware grootte in 2011 in het wijkpark van het Oude Westen.

Is de Reus een zielige gehandicapte, een held die veel respect verdient of maakt hij misbruik van zijn lengte door zichzelf als bezienswaardigheid te verkopen?

Herkomst

Maker

M.A.J. Hanse

Datering

1955-01-01 - 1957-12-31

Collectie

Foto’s Stadsarchief

Nummer

4100_P-021611-1-TM-8

Gerelateerde thema's

Rotterdamse helden?

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen